Съдия Владислава Цариградска: В машината за натиск участват висши прокурори

В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт." Това заяви по време на изслушването си пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Владислава Цариградска, която твърди, че е била заплашвана от убития на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса.

На заседанието преди това бяха изслушани и журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд, както и и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов. Съдия Цариградска обясни подробно, че има няколко различни метода за натиск и влияние над магистрати, като посочи, че "опраскването става с активно съдействие на институцията прокуратура".

"Един от съществените инструменти заедно с медиите на база публичните данни е инструментариумът на държавата за събиране на информация чрез специални разузнавателни средства. Цитирала съм данни от Националното бюро за контрол на СРС-та, които показват изключително притеснителни цифри. От 2018 г. до 2021 г. за 4 години има над 150 разрешения за използване на СРС спрямо магистрати", обясни съдия Цариградска. По думите й в подобни атаки над съдии се използват и конкретни медии, като даде пример, че над 100 са съдиите, които са ставали обект на клеветническа кампания.

По думите на Цариградска тези статии, които служители от публична комуникация на прокуратурата са пишели, са били качвани на сайтовете, а от тях впоследствие са образувани проверки. "Флашка за публикация е занесена лично от прокуратурата. По това време главен прокурор беше Сотир Цацаров", каза Цариградска, като добави, че това се е случвало и по времето на Иван Гешев. Подобна информация даде и и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов по време на предишно изслушване пред ВСС, когато обяви, че Гешев е пращал информация до медии, по която после са започвали проверки.

"Преди да срещна Мартин Божанов, аз срещнах клеветническа кампания. Осъдила съм на две инстанции агенция ПИК. Присъдено ми е обезщетение от над 24 хил. лв. като част от цялостната ми претенция от половин милион лева за вредите, които ми бяха причинени. Получих оценка от комисията по журналистическа етика, която уважи жалбата ми и заяви, че не са спазени никакви етични стандарти. Националният съвет по журналистическа етика направи обща декларация за съдебната система и функционирането й", разказа още Цариградска.

Тя посочи, че е подала жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото, освен че е заплашвана през медии, смята, че е била контролирана и чрез специални разузнавателни средства.

Цариградска каза, че е много важно какви сигнали е подавал Мартин Божанов и срещу кого. По думите й, той е сезирал Инспектората на ВСС като посочи, че това е един от начините за натиск над магистрати - чрез сигнали и проверки в Инспектората.

"Обади ми се роднина и каза: "Трябва да се отведеш по еди си кое дело и ще ти се плати." Скоро имаше анализ: "Отвод ми дай и повече не ме мъчи" - ако аз се бях отвела, за да не се мъча, дали Вие щяхте да помислите, че има обосновано предположение, че аз съм поискала подкуп", разказа съдия Цариградска.

Тя посочи, че не само тя е била заплашвана от Мартин Божанов-Нотариуса. По думите й журналистът Иван Бакалов също е бил заплашван заради публикациите си по случая "Инвестбанк".

"Той е притискан да бъдат свалени тези публикации и сигналите му не са разследвани. В тази машина за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие. На мен ми стана мъчно за градския прокурор на София Илияна Кирилова. Тя заяви след разстрела на Божанов, че само те са се осмелили да разследват", каза още съдия Цариградска пред членовете на колегията.

Тя посочи, че е била разпитвана на 5 юли 2023 г. и от въпросите, които са й били задавани, подозира какъв е предметът на разследване. Няколко дни след разпита е имало нови медийни публикации срещу нея с "фактологични разкрития".

"Няма информационен повод, но новата интерпретация е, че аз съм манипулатор, лъжец, със съмнения за психическата ми годност и етика. Самият г-н Сарафов каза, че двама от наблюдаващите прокурори са били заплашвани и ги охраняват. Тези, които разследват и наблюдават разследването, те са взаимозаменяеми и който и да е друг прокурор може да свърши работа. Но моята работа като изобличител няма кой да я свърши. И ако мен ме няма, дали няма да има основание това наказателно производство да бъде прекратено", попита риторично съдията.

Тя каза, че вчера е уведомила министъра на правосъдието Атанас Славов за това, че има обективни основания за здравето, живота и сигурността си.

"Сарафов на всички обясни колко е страшен главният прокурор Иван Гешев малко преди да бъде отстранен от поста и самият той беше с охрана. Не виждам защо да не се доверя на г-н Сарафов. Ами ако това е вярно? Ами ако Мартин Божанов е бил свързан и с бившия главен прокурор Иван Гешев, и с други? Аз смятам, че нашето общество трябва да намери начин и форма да разплете цялата тази мрежа", подчерта Цариградска.

"Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт. За прокуратурата аз съм пречка. Г-н Сарафов ви обясняваше какви правомощия имате или нямате да питате. Аз съм пострадал съдия и не мога да разбера какво разследва прокуратурата, защото има прокурорски монопол. Когато разказах публично за Мартин Божанов, цялата империя на тази група се задейства спрямо мен. Как ще бъде изчистено името ми? Как хората, които влизат в съдебната зала по мои дела, как ще са спокойни", попита риторично съдията.

Тя каза, че е била проверявана десетки пъти в масивите на МВР, делата й са публични, а когато тази група започне да работи, тя "проверява до девето коляно".

"Нали си давате сметка какви възможности да ми се повлиява по дела се отварят", попита Владислава Цариградска.

След изслушването министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че е изключително важно това, че ВСС е направил днешното изслушване и посочи, че този път ще има последици. Той каза, че може да поеме ангажимент за промени в НПК, които да гарантират повече права за защита на свидетелите в производството и на тези, които подават сигнали.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини