5 пъти на ден българските деца са в TikTok, Instagram, Snapchat

Тик ток, Инстаграм и Снапчат. Така се подреждат по предпочитания социалните мрежи сред българските деца. Проучването сред 1000 ученици от 6, 7 и 8 клас в град Пловдив е проведено от Държавната агенция за закрила на детето съвместно с Регионално управление на образованието - Пловдив и Българска академия за сигурност, съобщи News.bg.

Над 61 процента от анкетираните деца споделят, че ги използват повече от 5 пъти на ден. Освен времето в тях, 70,8 процента от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31 процента отделят от деня си от 2 до 4 часа, за да са в мрежата.

Над 83 процента от децата знаят как и сами задават настройките за поверителност. Въпреки това 23% от тях са получавали покана за лична среща от непознати в интернет. На 20% са предлагани подаръци от напълно непознати. Близо 46 процента играят онлайн игри с непознати.

Над 11 процента признават, че са се чувствали жертва на онлайн тормоз.

Българска академия за сигурност прави такива проучвания от три години и се открояват тенденции.

Положителна тенденция е покачването на доверието на децата за споделяне с техните родители за преживяванията им в онлайн пространството.

В сравнение на резултатите от 2022 г. и 2023 г. се наблюдава намаляване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна реч, както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за начина, по който някой изглежда). Също така положителна е тенденцията, че намалява и броят на децата, които са попадали на снимки и видеа с неподходящо за тяхната възраст съдържание. През 2022 г. 41 процента от децата са дали отговор, че не са попадали в никоя от посочените ситуации; през изминалата 2023 г. процентът нараства до 48.

През 2023 г. Държавната агенция за закрила на детето стартира чат приложение към Националната телефонна линия за деца 116 111, за да може децата да имат още един вариант, който е и най-близък до начина им на комуникация, за да потърсят съвет, подкрепа или да съобщят за дете в риск.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини