Обвиняват повторно шпионите в полза на Русия, начело с бивш шеф във Военно разузнаване

Военно-окръжна прокуратура - София внесе в Софийския военен съд повторно обвинителен акт по дело за извършени престъпления против Републиката. На съд са предадени шест лица, съобщиха от прокуратурата.

Те са привлечени към наказателна отговорност, защото са членували в група за шпионство, за събиране с цел издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна и за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служат като шпиони.

Според събраните по досъдебното производство доказателства три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер.

Като ръководител на групата на съд е предаден бивш отговорен служител във военното разузнаване. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове, с достъп до класифицирана информация на страната и нейни партньори от НАТО и ЕС. Членовете на групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за чуждото разузнаване и срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата. Впоследствие той и съпругата му са я предоставяли на служител от посолството на чуждата държава в София.

В групата, разкрита в средата на март 2021 г., са участвали двама действащи офицери от служба „Военно разузнаване“, един ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и един ръководен служител в администрацията на Народното събрание. Другите двама членове на групата са цивилни лица.

По досъдебното производство са събрани доказателства в значителен обем. Извършени са компютърно-технически, дактилоскопни, почеркови, лицево-идентификационни и др. експертизи.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Разследването беше срещу пенсионирания военен разузнавач Иван Илиев, станал известен като Резидента. Обвинени бяха също съпругата на Илиев Галина, която е руска гражданка, и още четирима военни разузнавачи, някои от които бивши.

Делото веднъж беше внасяно в съда, но беше върнато на прокуратурата за доработване.

Съпругата на Иван Илиев - Галина, предавала държавните ни тайни в руското посолство. Те били давани на Иван Илиев от двамата действащи към онзи момент военни разузнавачи Димитър Влахов и Димитър Грахов, шефа на дирекция в Министерството на отбраната полк. Петър Петров и началника на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, смятат от прокуратурата.

Разследването започнало през септември 2020-а, като началото му съвпаднало с изгонването на руските дипломати Вадим Биков и Сергей Николашин, които официално се водиха служители в търговското представителство в мисията, но всъщност били агенти на ГРУ. За двамата беше съобщено, че се интересували от модернизацията на армията ни, купуването на американските изтребители F-16 и военнопромишления комплекс.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини