''Замразените ембриони са деца'': Решение на Алабама поставя под въпрос инвитро процедурите

Върховният съд на Алабама отсъди, че замразените ембриони могат да се възприемат като деца. Това определение е изключително опасно за медицината и поставя под въпрос ин витро процедурите, като поставя тежки и трудни въпроси пред законодателите и медиците в страната.

Делото във Върховния съд е по повод случаи на двойки, чийто замразени ембриони са били унищожени през 2020 г. Тогава служител в местна болница изважда ембрионите от течния азот, в който се съхраняват, и ги изпуска на земята. Съдиите вземат решение на базата на текст от 1872 г., който позволява на родителите на съдят всеки за смърт на малолетно дете. Този текст важи и за „неродени деца“, без изключение и за „извънутробни деца“, пише "Ню Йорк Таймс".

"Дори преди раждането, всички човешки същества имат лика на Бог, животът им не може да бъде унищожен без да погазим това величие“, записва в мнението си съдия Том Паркър. 

Как решението рефлектира върху инвитро клиниките?

След това решение на съда, специалистите изпадат в необичайна ситуация. При инвитро процедурите обикновено от майките се изваждат максимално много яйцеклетки, които след това се оплождат в лабораторни условия. Всички ембриони се замразяват, като се имплатират обратно в утробата на майката един по един с цел да се развият нормално.

Така медицинските специалисти изпадат в потенциално незаконна ситуация – какво се случва със замразените ембриони?

С това решение промениха статута на микроскопична група от клетки, която сега стана човешко същество, дете. Не казаха, че инвитро оплождането е незаконно, не казаха и че не може да се замразяват ембриони. Ужасно е – нямаме реални критерии. Какво ще стане ако не можем да ги замразяваме? Трябва ли да държим лекарите отговорни за криминално деяние, защото не може да се замразява човек? Това отваря ужасно много въпроси, коментира Барбара Колура, президент на компанията Resolve, която представлява интересите на пациенти с репродуктивни проблеми.

Според лекарите в щата решението на съда на практика ще спре инвитро процедурите и ще доведе и до отлив на млади лекари, които просто ще спрат да практикуват и да се учат на територията на щата.

„Ню Йорк таймс“ разговаря и с жена, която в момента преминава през процедура за инвитро оплождане. Меган Легерски е на 37 години и наскоро претърпява аборт след инвитро оплождане. Тя и партньорът ѝ имат още три замразени ембриона, които могат да бъдат имплатирани.

„Тези ембриони са най-големият ни шанс да имаме деца. Но да имаш три ембриона във фризера не е същото като да бъдеш бременна или да имаш деца. Ние имаме три ембриона – нямаме три деца“, казва тя.

Последствията

Почти веднага след решението на Върховния съд в Алабама, една от основните болници в щата обяви, че стопира инвитро процедурите. Университетската болница в щата заяви, че ще продължи да изважда яйцеклетки на своите пациенти, но няма да ги опложда преди да бъдат имплантирани обратно в утробата.

„Изключително сме натъжени, че това ще повлияе по такъв начин на нашите пациенти и опитите им да имат деца чрез ин витро процедурата. Но трябва да оценим и заплахата, че тези пациенти, както и лекуващите ги лекари, могат да бъдат преследвани от закона, ако приложат стандартната процедура по ин витро“, посочват от болницата в свое изявление.

Триумф за противниците на аборта

На този фон християнски и анти-аборт групи са щастливи от решението.

„Това е огромна победа за живота. Независимо какви са обстоятелствата, всеки човешки живот е ценен от момента на зачеване. И сме благодарни, че Върховният съд разпозна тази фундаментална истина в решението си“, посочват от „Алианс за защита на свободата“ – консервативна християнска група.

Медицинските експерти се притесняват, че решението на съда в Алабама може да повлияе на други щати да отсъдят, че ембрионите са човешки същества, ограничавайки инвитро процедурите още повече. Само през 2021 г. в Съединените щати са родени 97 128 бебета чрез инвитро.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини