Вече и в България: нарушаването на санкциите ще се преследва във всички държави от ЕС

Eвропейският парламент одобри във вторник заобикалянето и нарушаването на европейски санкции срещу трети страни да бъде класифицирано като криминално престъпление, което подлежи на наказание затвор от поне 5 години.

В момента само 12 от европейските държави имат в наказателното си право престъпление, свързано с престъпването на европейски ограничителни мерки. България не е сред тях. Това позволява на санкционираните да търсят по-благоприятни за тях правни системи и така да заобикалят санкциите.
„Какъв е смисълът да имаш санкции, като нямаш с какво да ги прилагаш“, заяви докладчикът на европарламента София Ин 'T Велт , добавяйки, че някои държави като Кипър са много назад в замразяването на яхти и сметки на санкционирани руски олигарси, чиито деца продължават да учат в елитни европейски училища.

Евродепутатът от групата на либералите посочи, че докато търговията на ЕС с Русия след началото на войната е намаляла с 47% заради санкциите, тази с Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан и се е увеличила с 48%. Износът на коли от Германия за Киргизстан е нараствал в огромни размери, посочи Ин 'T Велт в пленарната зала в Страсбург.

Тя каза, че новата директива за съставите на престъпленията и наказанията не затваря всички пробойни в законодателството заради нежеланието на страните членки да отидат по-далеч, но поне заобикалянето на санкциите ще се преследва във всички европейски държави и минималните наказания за този вид престъпления ще бъдат хармонизирани. Европейският парламент се е съгласил на компромиса, за да приключи законодателния процес преди евроизборите през юни и да не бави влизането в сила на директивата, обясни Ин 'T Велт.

След като бъдат окончателно гласувани от страните членки и влязат в сила, новите правила ще уеднаквят разбирането за този вид престъпления в страните членки и ще въведат минимални наказания за тях.

Като престъпления, свързани със санкциите, ще се определят:

  •     незамразявани на активи на лица, фирми и организации от санкционните списъци на ЕС
  •     нарушаване на забраните за пътуване в ЕС и на оръжейното ембарго
  •     предоставяне на забранени или ограничени икономически и финансови услуги
  •     прехвърляне на средства към трето лице или предоставяне на невярна информация за прикриване на средства, които трябва да бъдат замразени.

Предвижда се всички държави да променят наказателните си кодекси в рамките на 18 месеца, за да предвидят в тях минимално наказание от до пет години за определени престъпления и финансови санкции за фирмите, както и разширяване на възможностите на властите за замразяване и конфискация на приходи и активи, които са предмет на санкции от ЕС.

Всяка държава трябва да определи орган, който да следи за координацията с останалите държави по заобикалянето и нарушаването на санкции.

През ноември нарушаването на санкциите беше добавено към списъка на ЕС за тежки престъпления, които трябва да се преследват във всички държави от съюза.

Въпреки че конкретният повод за новата директива са санкциите срещу Русия заради войната в Украйна, тя ще се прилага за всички санкции, наложени от ЕС на лица и организации от трети страни.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини