400 млн. лева за пътна безопасност потънаха незнайно къде

С глобите от камерите на КАТ се пълнят дупки в бюджета, твърди ИПБ

Експертите на Института за пътна безопасност (ИПБ) разкриха пореден български абсурд от серията „Вода газим, жадни ходим“. Става дума за Фонда за безопасност на движението по пътищата, в който влизат част от глобите за недисциплинирани шофьори. Парадоксът е, че във фонда са събрани стотици милиони левове, но съвсем малка част от средствата са използвани за ограничаване на катастрофите и злополуките по родните пътища, твърдят от неправителствената организация.

Към края на 2023 г. по сметката на фонда би трябвало да има налични повече от 423 милиона лева, изчисляват от ИПБ. В своя позиция по темата те настояват МВР и Министерството на финансите да дадат отчет какво се случва със средствата. Въпросите са съм тези две ведомства, защото те имат пряко отношение към парите във фонда.

В Наредбата за управление на фонда е записано, че приходите се набират от глоби за нарушения, заснети с технически средства (камери за скорост). Управлението на фонда е възложено на министъра на вътрешните работи, като изрично е предвидено постъпленията да се разходват за нуждите на МВР.  Данни на самото министерство обаче показват, че в периода 2022-2023 г. то е използвало едва 33 млн. лева, с които са закупени камери, консумативи и софтуер. .

По силата на Закона за публичните финанси МФ управлява „единната бюджетна сметка“, която включва и наличностите в държавни „касички“  като Фонда за безопасност на движението. „Къде са неизползваните средства на фонда? Вярно ли е, че с тях Министерството на финансите попълва дупки в бюджета“, питат от ИПБ. И добавят още въпроси: „Защо парите на фонда не се харчат за това, за което са отредени? Защо събираме все повече пари за пътна безопасност, а резултат няма?

„Вода газим, жадни ходим"

Само за последните 9 месеца са издадени електрони фишове за превишена скорост за над 120 млн. лева. Събраните глоби за същия период са над 72 милиона лева. Числата са рекордни, но каква е ползата от трупането на милиони във фонда за безопасност, след като опасностите по пътищата не намаляват. Изразходваните средства от фонда са малък процент от наличните и при това са отишли само за доставяне на техника, с която да се събират повече пари, се казва още в становището на ИПБ.  

Пътнотранспортният травматизъм у нас продължава да е един от най-високите в ЕС. Транспортната система на България се характеризира с изключително опасна пътна инфраструктура, неефективен контрол и високи нива на корупция. Свидетели сме как отговорните институции непрекъснато се оплакват от липсата на ресурси/пари за реализиране на политики в пътната безопасност“, изтъкват от института.

„Гражданите с пълно основание негодуват срещу непрекъснатото повишаване на глобите, което не върви с подобряване на пътищата. Самоцелното събиране на средства от глоби в някакъв фонд,  без ясен модел за тяхното ефективно използване, е  показател за некадърност или нещо друго. Залагането на капани по пътищата на България се е превърнало в държавна политика, целяща да събира пари от българските граждани, за да се подпомогне изпълнението на бюджета“, се казва в становището на ИПБ, което завършва с призив „този държавен рекет да бъде незабавно преустановен“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Лу
    Лудият Макс
    1 -1
    10:48, 19 мар 2024
    Предстоящата предизборната кампания на ПП ДБ трябва да се финансира някак си !
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини