Врачанският митрополит оглави синода и ще организира избора на нов патриарх

Светият синод избра единодушно Врачанския митрополит Григорий за постоянен наместник-председател след смъртта на патриарх Неофит. Веднага след нея за временен председател бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. След решението митрополит Григорий ще ръководи и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и Софийски митрополит.

Григорий е бивш игумен на Троянския манастир в периода 2011-2014 г. Веднага след това е назначен за викарий на патриарх Неофит. През март 2017 г. е избран за Врачански митрополит след смъртта на митрополит Калиник.

До 4 месеца след смъртта на патриарх Неофит, починал на 13 март, митрополит Григорий трябва да насрочи и проведе изборите за нов патриарх.

Седмица преди избора за патриарх Синодът трябва да излъчи с тайно гласуване и мнозинство от две трети трима митрополити от състава си, които ще са кандидати за патриаршеския трон. Уставът на Българската православна църква има четири изисквания към главата на Българската православна църква. Патриархът, който е и Софийски митрополит, трябва:

  • да е епархийски митрополит
  • да е не по-млад от 50 години
  • да е управлявал епархия като владика поне 5 години
  • "да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред"

Трима от членовете на Синода не са навършили 50 години. Това са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприан и Неврокопският митрополит Серафим. Доростолският митрополит Яков пък не изпълнява условието да е управлявал епархия поне 5 години.

Вчера пловдивският митрополит Николай заяви, че не желае да участва в избора, но подобен отвод уставът на Светия синод не предвижда.

Все още не е известно колко митрополити ще участват в избора на нов патриарх, тъй като Сливенската епархия е без митрополит след смъртта на Йоаникий през януари. Преди дни говорителят на синода митрополит Киприан заяви, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това патриарх, но официално решение по въпроса все още няма.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини