Парламентът ратифицира споразумението със САЩ по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

Парламентът одобри на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година.

„За“ бяха 161 депутати, „против“ - 56 , трима се въздържаха. „За“ бяха народните представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС  и „Има такъв народ“. „Против“ гласуваха от  „Възраждане“, „БСП за България“ и четирима нечленуващи в парламентарна група народни представители.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката - да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

Коста Стоянов от „Възраждане“ отбеляза, че на идеен проект се издава разрешение за строеж на мощности, което според него е предпоставка за значително увеличаване впоследствие на цената на строежа на 7 и 8 блок, както и за комисионни в размер на десетки милиарди. От парламентарната група настояха процедурата да бъде прекратена, да се проведе нова на базата на конкурентоспособност

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще гласуват за узаконяване на една „голяма кражба“, посочи Стоянов. Той се върна назад към командировка в САЩ на членове на комисията по енергетика, без в делегацията да са включени представителите на „Възраждане“ в комисията. Моля Ви по законопроекта, а не мемоарно, прекъсна го председателят на парламента Росен Желязков.

Имаме дотук една-единствена избрана технология и една-единствена компания, която ще строи по нея - без конкуренция и прозрачност на избора ѝ, продължи  Стоянов.

Българският парламент ще бъде превърнат в „гумен печат“, добави колегата му Петър Петров.

Всичко е заради технологията  АР1000, включи се в дебата Борислав Гуцанов от „БСП за България“. За пореден път от левицата припомниха, че има една-единствена централа, която работи по тази технология. Нали сте наясно, че 30 млрд долара не може да бъдат изплатени, в момента сте готови да отидете на 30 млрд., и то при технология, която е само в една страна, коментира депутатът. И отбеляза, че  Великобритания се е отказал от тази технология и няма нито една страна в Европа, която да е готова да стане експериментална площадка. Защо се натискате и слагате наколенки, това ще е „черна дупка“, в която парите ще потънат, но ядрена мощност няма да бъде изградена, заяви Борислав Гуцанов. Той отбеляза, че БСП винаги е била за ядрената енергетика, но искат реални действия, а не „поредната кражба“. Ще се задейства ли някога прокуратурата за това, което се случва, попита Гуцанов.

По каква логика ще подпишем с канадска фирма, чието ръководство е в САЩ, какво ще направи американското правителство, ако тя фалира, попита колегата му Румен Гечев. Какво става с парите на българския народ, добави той.

 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини