Защо трябва да ядем репички?

Репичките са кореноплодни зеленчуци от семейство кръстоцветни или синапени и се отличават с пикантен, пиперлив вкус.Те могат да имат различен цвят - червени, черни, жълти, лилави и розови, форма и размери. Този характерен вкус идва от ензимите, които се намират в корена на синапа, хряна и уасаби. Готвенето на репичките обикновено прави вкуса им по-мек. Тези зеленчуци вероятно произхождат от Югоизточна или Централна Азия и са били използвани от древните гърци и римляни за медицински цели. С времето репичките са се разпространили в различни части на света, като формата им варира от къса и кръгла до дълга и тънка.


Най-разпространените видове са:

 

1. Червени репички: Кръгли с червена кожа и бяла плът. Имат сладък, пиперлив и остър вкус.

2. „Дайкон“: По-големи, цилиндрични или кръгли, с бяла или зелена плът. Известни като японска или китайска ряпа. Вкусът им е леко пикантен и сладък.

3. „Диня“: Бели и зелени с пурпурна плът. Наследници на репички дайкон с пикантен вкус, който се смекчава при готвене.


Репичките са изключително полезни, особено за хората, които следят приема на въглехидрати или захар. Те са нискокалорични и имат нисък гликемичен индекс, което помага за контролиране на нивата на кръвната захар. Освен това са източник на важни витамини и минерали като калций, витамини С, B6 и фолиева киселина, както и минерали като калий и желязо. Половин чаша нарязани репички съдържа само 9 калории и почти нула грама мазнини, протеини и захар. Това ги прави идеални за хапване по време на диети за отслабване или при управление на кръвната захар.


Репичките са богати на антиоксиданти като катехин, пирогалол и ванилова киселина, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват риска от различни заболявания, включително рак. Те също са източник на витамин С, който е важен за здравето на клетките. Репичките съдържат химични съединения като глюкозинолат и изотиоцианат, които могат да помогнат за управлението на нивата на кръвната захар и да намалят риска от развитие на диабет. Наличието на коензим Q10 може да помогне също за блокирането развитието на диабет.


Репичките се изследват заради антиоксидантни им качества, които могат да помогнат в предпазването от рак на различни органи - черен дроб, дебело черво, гърда, шийка на матката, простата и бял дроб.


Екстрактът от листата на репичките също е показан да спира растежа на определени видове ракови клетки на гърдата. Освен това, тези зеленчуци съдържат съединения, които могат да подпомогнат функцията на черния дроб да се освободи от токсините.


Изследване показва, че ерукамид, съединение от листата на репичките, подобрява когнитивните функции при тестове за памет. Това подкрепя идеята, че ерукамидът може да предпази от проблеми с паметта, свързани с болестта на Алцхаймер, като подобри работата на определени части от мозъка.


Референции

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини