Шокиращи разкрития в Дом за хора с умствена изостаналост - какви ще са последствията

Прокуратурата се сезира и предстои проверка след сигнала за нарушения в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков разказа, че е открил потресаващи условия и пиян персонал, които оставяли нуждаещите се без надзор.

80 са потребителите на дома. За тях се грижи персонал от около 15 човека, посочи пред NOVA Анелия Димитрова, директор на Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово.

Тя добави, че основната задача, която си е поставила, след като е заела поста е да бъдат направени редица реформи, а работата в институцията да следва българското и европейското законодателство.

"За всичко, което съм забелязала, съм сигнализирала ръководството на общината в лицето на кмета и ресорния заместник-кмет. Благодаря на общината за извършената проверка. Когато има нередности следва да бъдат коригирани. Потърпевшите лица ще бъдат наказани. Служителят с най-висок промил алкохол ще бъде дисциплинарно уволнен”, добави тя.

Димитров уточни, че в дома работят и много качествени служители, които са професионалисти в своята сфера.

„До мен през годините са стигали доста сигнали за злоупотреба със средствата на потребителите. Благодаря на прокуратурата, че се е самосезирала. Аз подготвях сигнал по този казус. Това е сериозен проблем”, уточни директорът на дома.

Тя добави, че обитателите не са били оставяни без надзор, тъй като те имат и лично време. "Във времето много се е изписало за дома, наистина е имало нередности, но сигнали освен до мен са достигали и до общината", уточни тя.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини