„Всеки има своите политически пристрастия“. Реденето на кабинета „Главчев“ - в мъгла

Единствената известна среща на бъдещия премиер за състав на правителството - с бранещите Калин Стоянов синдикати

Между разговорите, а те вървят добре." Така преди два дни посоченият за служебен министър-председател Димитър Главчев даде да се разбере във фейсбук пост със снимка на водопад, че вече се е захванал с реденето на кабинета си. Президентът Румен Радев обяви, че се е спрял на него около 22 ч. в петък вечерта и очевидно председателят на Сметната палата, предложен от за такъв от ГЕРБ, има министерски жокери в ръкава си. Друго обяснение за такава бързина няма.

Оттогава насам обаче процесът е обвит в мъгла. Не е известно сам ли преговаря Главчев, има ли екип, има ли дори екип за връзки с обществеността. Как търси министрите си. Има ли политически лица сред тях.

Всички изявления на партийните лидери, като започнем от Бойко Борисов, минем през Делян Пеевски и ПП-ДБ и свършим с БСП, отричат някой да се е консултирал с тях. Отричат и да имат намерение да участват със свои кадри.

Време обаче няма. Ако Главчев се стреми към избори 2 в 1, което всички предположиха заради обещанието му към Радев да е готов с папката с министрите до събота, то трябва все пак да се предвиди време и за консултации с парламентарно представените партии, както изисква Конституцията. („Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок“). Покани за консултации към вчера привечер не бе получила нито една парламентарна група, показа наша проверка. Това предполага те да са сгъстени - или в следващите до края на седмицата дни, или най-късно идния понеделник, като при съгласие Радев трябва да издаде указа, с който назначава служебното правителство и насрочва изборите за 9 юни.

По-фриволен в коментарите си относно проектокабинетa обаче се оказа малкият партньор на Борисов - лидерът на СДС Румен Христов. В предаването „Още от деня“ по БНТ Христов намекна, че земеделският министър в оставка Кирил Вътев (ПП-ДБ) се готви да остане и като служебен такъв. И не без основание. „Нека да настане покана и ще го обсъдим. Много неща сме започнали и за тях времето не стигна“, заяви самият Вътев в понеделник.

В унисон с политиката на „баткото“ и Делян Пеевски, и Румен Христов защити меко казано спорния МВР министър (също в оставка) Калин Стоянов. Той трябвало да продължи делото си по Шенген (сега сме приети в полуШенген), заяви той.

Самият Стоянов даде да се разбере още през уикенда, че чака обаждане от Главчев и е готов да се нагърби с министерстването. Макар Стоянов да продължава да повтаря, че да е част от състава на кабинета „Денков-Габриел“ с него е разговарял само Кирил Петков, неотдавна съпредседателят на ПП заяви, че той е номинация на ГЕРБ. Вярно или не - всеки може сам да прецени. Факт е, че Стоянов не си направи отвод от проектокабинета на Мария Габриел, в който тя бе сложила насила хора на ПП-ДБ, като те (11 души) заявиха публично впоследствие, че не желаят постовете. Както стана ясно - Стоянов не бе сред нежелаещите.

Случайно или не, във вторник Главчев се срещна с част от синдикатите в МВР, като всички те се обявиха „за“ оставането на въпросния министър. Пак случайно или не, синдикатите и малкия партньор на Борисов - Христов изтъкнаха един и същ аргумент - Калин Стоянов, чието име ще се запомни и с полицейското насилие от миналия ноември, и с това, че било „държавна тайна“ дали покойният Нотариуса е бил сътрудник на МВР (май се оказа обратното, б.р.), трябвало да си довърши работата.

„Според мен няма да сбърка, ако остави Калин Стоянов“ - заяви лидерът на СДС.

И обобщи по адрес на Главчев:

„Всеки има своите политически пристрастия. (...) Най-вероятно ще има и хора, които симпатизират на определени партии..."

В този контекст лидерът на СДС се обяви и против това граждански организации да предлагат имена. Причината: те никога не се били явявали на избори и съответно нямали такива права (?!, б.р.).

На въпрос дали в ГЕРБ-СДС не се притесняват, че ще бъдат обвинени „ваш е МВР министърът, ваш е е-министърът (Александър Йоловски, на който ГЕРБ също много държи, б.р.)", Румен Христов видя провал на цялата конституционна процедура заради две имена: „Ще има обвинения, но това не означава, че трябва да хвърлим държавата в конституционна криза като нямаме кабинет“.

В тази атмосфера на мъгла около реденето на кабинета (от която разбрахме, пак случайно или не, за срещата на Главчев единствено с бранещите Стоянов синдикати) логично се родиха и спекулации.

Една от тях е, че издателят Мартин Захариев, част от НПО-то борд по туризъм, ще стане ресорен министър. (По логиката на Румен Христов няма право на това, защото не може да не си се явявал на избори и да си кандидат на някаква организация, б.р.)

Клуб Z писа още по време на преговорите за състава на кабинета „Денков-Габриел“, че Мартин Захариев е бил предлаган от ГЕРБ за същия пост. Впоследствие министър стана доста критикуваната Зарица Динкова. Случайностите станаха много, но... наскоро от считаните за близки до ГЕРБ ресторантьорски организации (понеже пригласят на всяко действие на Борисов, който им свали ДДС на 9 на сто във времената на далечната вече COVID пандемия и го защити с бюджета и за 2024-а) си поискаха за министър... Мартин Захариев.

БНТ съобщи за още един кадър на ГЕРБ като проектоминистър - Здравко Димитров - за спорта. Бившият (на младини) баскетболен състезател бе дългогодишен кмет на Борисов в Пловдив. През ноември 2022 г. Борисов отиде в Пловдив и в компанията на Зико (както наричат Димитров) обяви, че той няма да е кандидатът на партията за предстоящия следващата година местен вот. „Здравко Димитров, като човек, приятел, партиец, има пълната подкрепа на партията. А за съжаление, като почне човек да се лекува много, има и болежки“, обоснова се Борисов.  

Вече през февруари 2023-а, след протестите на футболните фенове в Пловдив, които още чакаха стадионите си, обещани от кабинетите „Борисов“, лидерът се разграничи от кмета си и поиска оставката му. Зико не я даде. После обаче подпомогна „своите“ в общинския съвет да не дават на държавата Пловдивския панаир в битката й с Георги Гергов да го „приватизира“. След всичко това, ако Димитров поладне в папката, то лидерът на ГЕРБ бързо може да се дистанцира с обяснението, че отдавна е снел доверие от него.

За министър на здравеопазването пък се спекулира с името на д-р Благомир Здравков, който оглавява детската болница в София. Той бе предложението за министър на здравеопазването в проектокабинета на ГЕРБ „Габровски“. И неофициално - за номинация на партията за управител на здравната каса.

Последните три имена нито са потвърдени, нито са отречени. Факт обаче е, че бившият председател на парламента от ГЕРБ, днес посочен за премиер - Димитър Главчев, реди кабинет в процес, обвит в мъгла (ако не броим МВР синдикатите). Има ли политически пристрастия в този процес - ако ще имаме избори 2 в 1, значи трябва да разберем до дни.

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини