Жертвите на земетресението в Тайван вече са 9, ранените - 900

Жертвите на земетресението в Тайван вече са девет, а ранините - повече от 900, съобщава Ройтерс. Тайванските власти са изгубили контакт с около 50 души.

Земетресение с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер разлюля източното крайбрежие на Тайван в час пик тази сутрин и причини разрушения на сгради и пътища. Трусът е с дълбочина 15,5 км и предизвика предупреждение за цунами за Южна Япония и Филипините, което по-късно беше отменено. Земетресението бе усетено и в Шанхай, както и няколко провинции по югоизточното крайбрежие на континенталната част на Китай.

В столицата Тайпе паднаха керемиди от покривите на някои по-стари постройки, а училищата евакуираха учениците си на спортните площадки и им раздадоха жълти предпазни каски.

Вторичните трусове продължиха през целия ден, в резултат на което пететажна сграда в окръг Хуалиен, близо до епицентъра на земетресението, се наклони под ъгъл от 45 градуса, а първият ѝ етаж се срути.

Тайванската противопожарна служба съобщи за девет жертви на труса, който бе регистриран малко преди 8 часа местно време. Вестник "Юнайтед дейли" написа, че трима туристи са загинали при свличане на скали в националния парк Тароко. В същия район е загинал и шофьор на микробус, след като превозното средство е било затрупано от камъни.

Противопожарната служба заяви, че е загубила връзка с 50 души, но вече са евакуирали около 70 души, блокирани в тунели близо до град Хуалиен, включително двама германци. Други 80 души обаче са блокирани в минна зона, въпреки че не е ясно дали са били в мина.

Правителството съобщи, че броят на ранените е 946 души.

"В момента най-важното нещо, най-важният приоритет е да спасим хората", каза новоизбраният президент Лай Чинг-те.

Военновъздушните сили на Тайван съобщиха, че шест изтребителя F-16 са били леко повредени в голяма база в града, откъдето самолетите често се издигат, за да отблъснат нахлуванията на китайските военновъздушни сили, но се очаква самолетите да се върнат в експлоатация много скоро.

По-голямата част от захранването е възстановено след земетресението, стана ясно от изявление на електрическата компания Taipower, като двете атомни електроцентрали на острова не са засегнати.

Тайванският високоскоростен железопътен оператор съобщи, че няма съобщения за щети, въпреки че транспортните услугите ще бъдат забавени, тъй като се извършва проверка.

Това е най-силното земетресение в района от 25 години. През септември 1999 г. трус със сила 7,6 по Рихтер уби 2400 души в Тайван и разруши пет хиляди сгради.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини