Държавата откупи от 'Евролаб' контрола на зарзавата по границата срещу 10 млн. лв.

След „сериозни усилия и юридическа кореспонденция“ БАБХ е постигнала „голям успех“ - срещу 10 млн. лв. лабораторията на „Евролаб 2011“ преминава в ръцете на държавата. Така частник няма да контролира плодовете, зеленчуците и храните за човешка консумация на ГКПП „Капитан Андреево“, триумфално обяви земеделският министър в оставка Кирил Вътев пред преработватели на плодове и зеленчуци в Старосел.   

От думите му се разбра, че на граничния пункт ще работят две лаборатории за проверка, а сделката със скандалната лаборатория нарече добра. Сключеното споразумение е извънсъдебно и според Вътев независима оценка е определила варианта за по-изгоден за държавата. Бонус е, че държавата ще разполага с втора лаборатория на „Капитан Андреево“.

Агроминистърът изтъкна, че при възможно едностранно прекратяване на договора от страна на БАБХ трябва да се платят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

Вътев уточни, че лицензът на „Евролаб“ се прехвърля на агенцията по храните и „лабораторният капацитет на ГКПП „Капитан Андреево“ става такъв, че там няма да има почти никаква опашка от камиони“. Една проба ще отнема между 30 мин. и 6 часа. Това ще е времето за проби и при втората лаборатория, в която ще работи БАБХ.

От съобщението на земеделското министерство се разбира още, че с извънсъдебно споразумение се цели да се намали дължимият размер на обезщетението на 10 000 000 лв., а всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, както и цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост за БАБХ. Със същото споразумение акредитацията на лабораторията, която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата, преминава върху БАБХ, където агенцията веднага може да започне дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет. По този начин ще бъде прекратена възможността дружеството да търси, вкл. по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице. И не на последно място, ще бъде спестено време, необходимо за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи, обясняват още от МЗХ.

В края на март Aдминистративният съд София-град отмени заповедта на областния управител на Хасково, с която през февруари 2023 г. фирмата бе изгонена от пункта. Кирил Вътев се зарече да обжалва. Днес става ясно, че държавата е предпочела да се споразумее с частниците.

Пак в последните дни на миналия месец бившият зам.-министър на земеделието Иван Хрисантов, който бе главно действащо лице за елиминирането на „Евролаб“ на „Капитан Андреево, обяви, че директорът на БАБХ е дал на фирма на Таки 45 млн. лв. Той обясни и бизнесмодела - отчитат се умрели животни, които отиват към колбасарници или се търкалят по полето край Кочериново. Служители на БАБХ попълват бележки и срещу тези бележки вие си стоите в Дубай, защото Таки живее там, и получавате 1,25 млн. лв. всеки месец гарантирана пара.

Сагата с „Евролаб 2021“ се точи години наред при различни правителства и министри. Бяха подавани сигнали в ДАНС, имаше желание за промяна на закони, бившият служебен министър на МВР Иван Демерджиев дори се закани принудително да освободи помещенията на частниците, а в суматохата си отиде ексшефът на БАБХ Христо Даскалов, който имаше огромното желание да изгони частниците. Съдът обаче отсъждаше в тяхна полза.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини