Ето кои ще са министрите в кабинета Главчев

Служебният премиер Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев и представителите на парламентарно представените сили проекта за състав на служебен кабинет.

„Провеждаме консултациите в изпълнение на новата редакция на Конституцията. За първи път провеждам консултации едновременно. Следвам стриктно новите текстове и считам, че политическата ситуация изисква отговорност и максимална оперативност. Както вие, така и обществото очаква ясното за служебното правителство и за предстоящите избори“, каза Радев.

По думите му именно заради това на срещите присъства и Главчев. Радев посочи още, че е напълно естествено лично Главчев да даде информация на партийните.

Радев уточни, че заявките за опозиционност означават липса на политическа отговорност и правосъзнание, като отбележи липсата на представители на БСП. Президентът уточни, че не се е месил в избора на Главчев.

Димитър Главчев представи структурата и състава на правителството. „Винаги съм изхождал от основното, че трябва да се спазват действащите закони в страната“, допълни той и уточни, че се е старал да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано.

По думите му основната задача на правителството е да гарантира честни избори. Главчев каза, че до вчера се е колебал за вътрешния министър. Настоящият директор на НОИ Ивайло Иванов ще е министър на труда и социалната политика.

Ето кои ще са министри в кабинета Главчев в следващите два месеца:

Министерство на външните работи - Ивайло Върбанов Ценов
Министерство на вътрешните работи - Калин Стоянов
Министерство на електронното управление - Валентин Мундров
Министерство на енергетиката - Владимир Малинов
Министерство на здравеопазването - Галя Кондева
Министерство на земеделието и храните - Кирил Вътев
Министерство на икономиката и индустрията - Петко Николов
Министерство на иновациите и растежа - Росен Карадимов
Министерство на културата - Найден Тодоров
Министерство на младежта и спорта -  Георги Глушков
Министерство на образованието и науката - Галин Цоков
Министерство на околната среда и водите - Петър Димитров
Министерство на отбраната - Атанас Запрянов
Министерство на правосъдието - Мария Павлова
Министерство на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова
Министерство на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков
Министерство на труда и социалната политика - Ивайло Иванов
Министерство на туризма - Евтим Милошев
Министерство на финансите и вицепремиер - Людмила Петкова

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев бе избран за служебен премиер от президента Румен Радев, като държавният глава обяви, че Главчев е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента.

Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Един от възможните кандидати - зам.-омбудсманът, подаде оставка. Елена Чернева-Маркова обяви, че напуска поста по лични причини, като впоследствие уточни, че не иска да заема политическа длъжност.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хм
    хм
    2 -2
    14:10, 5 апр 2024
    Това само показва колко е зле положението когато правителството е служебно! Примерно Росен Карадимов - от кой гардероб го извадиха и какви иновации ще правим с него - предполагам ще започнем да правим отново Москвичи ..... Тоя президент е руски, какъв да е!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини