Нова Зеландия затяга визовия режим заради почти рекордна миграция

Нова Зеландия съобщи, че въвежда спешни промени в програмата си издаване на работни визи заради отчетения за миналата година почти рекорден ръст на миграцията, окачествен от властите като "неустойчив", предаде Ройтерс.

Измененията предвиждават изискване за владеене на английски за нискоквалифицираните работни места и за минимум умения и трудов стаж, които даденият мигрант трябва да притежава при получаването на повечето категории работни визи. Освен това максимално разрешеният постоянен престой в Нова Зеландия за повечето нискоквалифицирани работни места ще бъде намален от пет на три години.

"Правителството си поставя за задача да привлече и запази висококвалифицираните мигранти, като например учителите в гимназиите, където има недостиг на кадри", заяви министърът по въпросите на имиграцията Ерика Станфорд. "В същото време трябва да направим така, че новозеландците да имат предимство при кандидатстването за работа в отраслите, които не изпитват недостиг на работна ръка със съответните трудови умения."

За миналата година в Нова Зеландия се отчита почти рекорден приток от 173 000 мигранти, отбеляза Станфорд.

В последно време, най-вече след края на пандемията, Нова Зеландия, чието население е 5,1 милиона души, регистрира рязко увеличение на миграцията, което породи опасения, че този процес води до ръст на инфлацията.

 Съседна Австралия, която също отчита значително нарастване на мигрантските потоци, обяви, че през следващите две години ще съкрати наполовина приема на мигранти

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини