"Луфтханза" отмени около 800 полета

Германската авиокомпания "Луфтханза" отмени около 800 полета заради стачката на пилотите. Очаква се в течение на деня броят на отменените полети да се увеличи. Обикновено „Луфтханза” извършва около 1800 полета дневно, предаде ИТАР-ТАСС.

Стачката, която може да стане най-мащабната в историята на авиокомпанията, е организирана от профсъюза на пилотите "Кокпит", пише агенция "Фокус".

От профсъюза искат да бъдат дадени гаранции за работните места, както и прилагане на германското трудово законодателство по отношение на чуждестранните пилоти, използвани от "Луфтханза", които се съгласяват да работят за по-малко пари.

От авиокомпанията са готови да гарантират работните места на сегашните членове на "Кокпит" за следващите две години с опция за още две, ако в продължение на повече от 12 месеца пилотите не искат увеличаване на заплатите.

Пилотите искат преди всичко да бъдат гарантирани работните им места. От "Луфтханза" съобщиха, че са предложили гаранции за работните места до 2012 година, които евентуално могат да бъдат удължени до 2014 година.

В полунощ пилотите на авиокомпания "Луфтханза" спряха работа. Така започна може би най-мащабната стачка в историята на концерна. Редица полети бяха отменени още тази сутрин, като ще ги последват още стотици.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини