105 години от рождението на д-р Атанас Дафовски –лекарят и човекът

Изображение 1 от 5

    Д-р Атанас Славов Дафовски е роден на 8 апр. 1919 г. в с. Петково, Смолянско в занаятчийско семейство. Основното си образование завършва в училището в родното си село, след което продължава средно образование - първоначално в гимназията в с. Райково и след това в гр. Кърджали. След отбиването на военната си служба идва в Кърджали и започва работа в Популярна банка като касиер до 1944 г. През 1945 г. Атанас Дафовски постъпва в Медицинския факултет на Софийския университет и завършва висшето си образование през 1951 г. След дипломирането си идва в Кърджали  и започва работа като участъков терапевт. От 1954 г. до 1956 г. работи като старши ординатор във вътрешно отделение на Болницата в Кърджали. От 1956 г. до 1961 г. е бил завеждащ Вътрешно отделение на Окръжна болница - Кърджали и от 1961 г. става главен лекар на болницата в Кърджали. Близо четвърт век носи бремето на високия пост, но и се радва на успехите, постигнати с усилията на целия колектив. Независимо от многобройните му задължения  и активно участие в обществения живот, той винаги намира време да консултира и лекува хора. Развива активна дейност с която допринася за изграждането, утвърждаването и развитието на здравеопазването в областта и на Окръжна болница, като институция обслужваща населението от целия окръг. Благодарение на своя опит е уважаван от всички в града. През 1959 г. Кърджали е обявен за окръжен център и болницата става окръжна.

                       Д-р Атанас Дафовски работи и управлява болницата в труден период, но с отговорност и достойнство отстоява професионалната си позиция. Той е личност с високи нравствени принципи, скромен и толерантен и живее с проблемите на болницата. Създава правилна организация на работа и контрол в различните сектори в болницата и създава благоприятна атмосфера за професионална и гражданска изява на всеки служител от болницата. Допринася за построяването на нова сграда за болница и през януари 1971 г. е направена първата копка на новата 10 етажна сграда. Етапът по проектирането коства усилия и много безсънни нощи на Д-р Ат. Дафовски. Лично ръководи проектантските и строителните работи. С изключителна отговорност се отнася към обзавеждането на новата болница и синхронизирането на различните дейности. Строежът на новата болница налага да се съборят част от старите сгради. В началото настъпват непредвидени проблеми, свързани с пропадане на основите, което налага оформянето на различни спомагателни звена. Откриването на болничния корпус става на 29 април 1977 г. С новата сграда леглата се увеличават на 900 и се разкриват нови звена – Гастроентерология, Детско инфекционно отделение, Урология, Травматология, Ендокринология и др. Болницата е снабдена с нова диагностична апаратура, модерен операционен блок, отделение за анестезия и реанимация. Обзавежда се ново съвременно рентгеново отделение и клинична лаборатория. Това също означава един голям организационен талант, една възможност за развитие на клиничните профили и също така изграждане на един много сериозен лекарски състав. През следващите години е направена сериозна крачка към внедряване на нови методики, посещения на известни професори и методически ръководители, изнасят се лекции по различни въпроси, обсъждат се трудни казуси, извършват се операции.

                    През 1981 г. се разкрива и Център за хемодиализа, който е ценна придобивка за нуждаещите се от такава помощ.

    Заради всестранната си дейност като лекар, за големия му принос за укрепване на здравеопазването в града и региона и като дългогодишен ръководител на най-голямото здравно заведение, през 1979 г. той е удостоен със званието “Заслужил лекар”. Носител е на ордените "Народен орден на труда"- златен 1965 г. и "Народна Република България - III степен" 1977г. Но най-голямата награда в живота му остава любовта и благодарността на хората, на които той посвещава целия си съзнателен живот.

                През април 1999 г. по случай 80-годишнината от рождението му, медицинския съвет приема предложението Многопрофилната болница да носи името на Д-р Атанас Дафовски – главен лекар с дълъг стаж, висок професионалист и голям хуманист. В знак на признателност през 2018 г. с Решение № 221 взето на заседание на Общински съвет – Кърджали с Протокол № 10 от 21 октомври д-р Атанас Дафовски е удостоен (посмъртно) със званието “Почетен гражданин на община Кърджали”. 

    Изготвил:

    Бойка Васева – старши експерт в Държавен архив - Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини