Две нови автомобилни марки идват в България

Две нови автомобилни марки ще се появят на българския пазар до броени месеци, предава Automedia.bg. В момента се водят преговори с бъдещите дилъри на китайските Geely и Lynk&Co, като вносител у нас ще е словенската компания SEEAG. И двата бранда са част от китайския гигант Zhejiang Geely Holding Group (ZGH), който притежава Volvo, Polestar, Lotus, Smart (чрез джойнт-венчър с Daimler), Proton, производителя на лондонските таксита LEO, както и още няколко китайски марки. Освен това Geely е един от главните акционери в Mercedes.

Първо у нас ще стъпи Geely Coolray - кросоувър на ръба между B-SUV и C-SUV сегмента, с почти идентични размери с Skoda Karoq. Coolray е с предно предаване, с 1.5-литров бензинов турбомотор и 172 коня максимална мощност. В Европа той идва само в най-високото ниво на оборудване, което включва автоматичен климатик, охлаждане и отопление на седалките, 12.3-инчов сензорен екран на мултимедията, панорамен стъклен покрив и електронни асистенти, осигуряващи ниво 2 на автономност. Ако съдим по вече обявените цени за румънския и сръбския пазар, у нас Coolray ще струва малко под 52,000 лева за много добре оборудваното стартово ниво (тест драйв на модела очаквайте съвсем скоро в "КОЛЕЛА" по телевизия Bulgaria ON AIR, и на Automеdia). По-късно на българския пазар ще дойде и най-новият кросоувър на Geely - Starray, който е чувствително по-голям.

Успоредно, или може би малко след това, в България ще се появи и Lynk & Co 01 - най-популярният модел на дъщерната марка на Geely, който е много близък роднина на Volvo XC40 и дори трябваше да се прави в същия завод - белгийското предприятие на Volvo в Гент, но в крайна сметка недостигащият капацитет там го пренасочи към Нинбо в Китай. В Европа моделът се предлага като паралелен и като плъг-ин хибрид.

Lynk & Co бе замислена като иновативна марка, залагаща основно на абонаментите, а не на продажбите, и предлагаща лесна възможност за преотдаване на автомобилите под наем чрез специалното й приложение. От SEEAG обаче ни съобщиха, че на този етап планират само класическа дистрибуция за пазарите от Балканския регион. В момента се водят преговори с потенциалните български дилъри на двете марки.

SEEAG е словенска компания, собственост на Д. Хабич и Й. Нелеман. Бизнесът й започва през 90-те години като вносител на Kia, но днес се е разширил значително. SEEAG е вносител на Volvo за осем пазара от региона, освен това предлага Kia, SsangYong, а от 2022 е първият директен вносител на Geely в Европа. Марката Geely вече се продава в Словения, Хърватия и Сърбия, от миналата седмица работи и дилърство в Скопие, а в следващите месеци ще се открият и представителства в България, Румъния, Гърция и Молдова. Компанията има на 650 служители, а оборотът й за миналата година надхвърли 600 милиона евро. От SEEAG ни увериха, че плановете им за България и Румъния не включват марката Volvo, която вече си има вносители за тези пазари.

Засега няма конкретни планове за внос в България на други марки на Geelly - например Smart и бранда за премиум електромобили Zeekr, но от SEEAG потвърждават, че имат интерес към тях и вероятно те могат да бъдат включени в бъдеще.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини