Норвегия дава на Украйна 22 изтребителя F-16

Норвегия се готви да прехвърли самолети F-16 на Украйна. Става дума за 22 изтребителя.

Това съобщава Nettavisen. Изданието отбелязва, че Осло е получило разрешение от Вашингтон да предостави на Украйна 22 самолета F-16, както и двигатели, спомагателни материали, тренажори, резервни части и друго подходящо оборудване.

Някои от тези изтребители обаче са дефектни. Те могат да бъдат използвани за резервни части и ремонт на други самолети. В публикацията се посочва, че 12 самолета F-16 са годни за полети. Толкова е броят на самолетите, които Норвегия планираше да продаде на американската компания Draken International.

„Споразумението за продажба с Draken International, изглежда, няма да бъде реализирано, а самолетите, които трябваше да бъдат използвани за обучение в САЩ, ще бъдат използвани за защита на въздушното пространство на Украйна“ - се посочва в материала.

В началото на март стана известно, че Норвегия отпуска средства за закупуване на снаряди за Украйна. Страната се присъедини към инициативата на Чешката република за закупуване на артилерийски боеприпаси за ВСУ от трети страни. Приносът ѝ възлиза на 153 млн. долара.

По-рано норвежкият министър на отбраната Бьорн Арил Грам заяви, че страната ще изпрати два американски изтребителя F-16 в Дания за обучение на украински пилоти.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини