България е готова за пълноправен член на Шенген още от миналата година, смята вътрешният министър на Германия

Изображение 1 от 4

    Федералният министър на вътрешните работи и родината на Германия Нанси Фезер посочи, че страната й категорично подкрепя България по пътя за пълноправно членство в Шенген. Това тя заяви на Граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево”.

    "За федералното правителство беше от изключително значение България да изпълни критериите, поставени от Европейската комисия по отношение на членството ви в Шенгенското пространство. Според нас, тези критерии бяха изпълнени от България още през миналата година, затова категорично заставаме зад българското правителство за пълноправно членство в Шенгенското пространство", подчерта министър Фезер.

    Федералният вътрешен министър бе на границата ни с Турция, придружена от служебния министър на вътрешните работи на България Калин Стоянов, като част от визитата си у нас, на която пристигна днес.

    Министър Калин Стоянов благодари на германската си колега за твърдата и последователна подкрепа на страната й към България за приемане в Шенгенското пространство.

    Посещение на вътрешен федерален министър не е имало от 2008 година насам. "Това за нас е индикатор, че сме на правилния път", каза българският вътрешен министър. Той посочи, че основните теми, обсъдени при визитата на министър Нанси Фезер, са свързани с двустранното сътрудничество в областта на граничните работи, вътрешното управление и моментното състояние на нелегалната миграция.

    Ситуацията по българо-турската граница продължава да бъде спокойна, увери министър Стоянов. Данните сочат, че от началото на годината през българската граница са се опитали да преминат незаконно малко над 7 хиляди граждани на трети страни, извън ЕС. За същия период на предходната година числеността им е 27 хиляди.

    В отговор на въпрос как на фона на скандалите в МВР, министър Стоянов е успял да убеди федералния вътрешен министър, че се справяме добре с опазването на границата, той каза: Задачата ни е максимално бързо да оправдаем доверието на  българските граждани и европейските ни партньори.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ра
      разбира
      1 0
      08:51, 16 апр 2024
      се че сме готови, а оня часовник бил китайско менте и му го подарили на 1 април, ма той на разбрал че е майтап, не е виновен човека ⏰
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини