Тийнейджъри се запознаха с онлайн опасностите

  Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към община Асеновград беше част от двудневен младежки семинар, провел се в тийн зоната на отдел "Изкуство" в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“.

  Темата на обучението бе "Сигурни онлайн". Участници в семинара бяха деветокласници от СУ "Св. св. Кирил и Методий" в града.

  Учениците слушаха с интерес лекциите и взимаха активно участие в дискусиите. Даваха свои примери от живота, разсъждаваха и намираха решения по зададени им казуси.

  Един от лекторите беше секретарят на МКБППМН Божидар Носиков. Той успя да заинтригува деветокласниците с реални примери, свързани с онлайн безопасността.

  Запозна тийнейджърите с рисковете, които крие споделянето на лична и важна информация в социалните мрежи. Така тя става лесно достъпна за недоброжелатели и във всеки един момент домовете, както и близките хора стават уязвими и могат да се озоват в опасност.

  Носиков обясни на младежите за видовете престъпления и наказания. Подчерта и връзката между агресията към хората и прекаленото сърфиране в интернет.

  Разясни в подробности какви са задълженията и правата на учениците, в случай, че попаднат в ситуация на онлайн опасност. Младите хора научиха, че ако извършителят на дадена противообществена проява е непълнолетен или малолетен, отговорност за постъпките му носят неговите родители и настойници, които могат да бъдат глобени, например. А самото дете – да получи помощ и подкрепа от МКБППМН.

  Божидар Носиков запозна младежите и с начините, по които могат да разпознават опасностите в интернет. И още – как трябва да реагират, да не изпадат в паника и да сигнализират незабавно компетентните органи и родителите си - дори при най-малкото съмнение за опит за злоупотреба в интернет пространството.

  Не на последно място: За да бъдем всички защитени и сигурни онлайн не е добре да крием, ако някой се опита да ни заплаши или принуди да направим нещо, против правилата и законите на страната. Напротив – добре е тийнейджърите да споделят притесненията си, за да бъдат избегнати и предотвратени неприятни последствия.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини