Каква цена на тока ще плащаме? Ще отложат ли либерализацията на пазара?

Комисията по енергетика в Народното събрание ще разгледа предложението на БСП и лидера Корнелия Нинова за отлагане либерализацията на пазара на ток за битовите потребители.

Според сега действащите законови разпоредби реформата трябва да започне частично от 1-ви юли тази година, с базова цена за домакинствата, която ще определя Министерският съвет, а регулираните цени изцяло трябва да отпаднат от началото на 2026 година.

Енергийната комисия ще разгледа и друго предложение за промени в закона, с мерки срещу изпирането на пари при търговията с електрическа енергия и газ, внесени от депутати от "Продължаваме Промяната".

Подготвяната енергийна реформа ще засегне около 1/3 от електроенергийния пазар в България и повече от 4,6 млн. битови потребители.

В същото време либерализацията на пазара не е добре обмислена и би довела до хаос и тежки социални проблеми, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова още при внасянето на законопроекта за отлагането на промените с една година.

Към мотивите си в законопроекта социалистите цитират и данните на Евростат, според които България е на първо място по енергийна бедност в Европейския съюз, над 2 млн. от българите са енергийно бедни, а 30% не могат да покриват разходите си за отопление.

Депутатите в комисията ще разгледат още един законопроект за промени в Закона за енергетиката, внесен от "Продължаваме Промяната", който предвижда мерки срещу изпирането на пари, които да гарантират, че участниците на пазара, включително чуждестранни, ще подлежат на строг контрол и ще разширят правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини