Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Почти всички ракети и дронове, изстреляни от Иран срещу Израел, бяха свалени. Според някои експерти тази провалена операция поражда проблем за Техеран. Иран обаче говори за успех.

Дроновете собствено производство изиграха важна роля за иранското нападение срещу Израел. Те са далекобойни - могат да достигат цели на разстояние до 2000 км и трябваше да нанесат поражения на стотици обекти в Израел. „Атаката бе сериозно замислен опит за разрушаване на израелската отбранителна система“, казва пред ДВ военният експерт Фабиан Хинц, който е специалист по дроновите и ракетните системи.

За Хинц нападението не е било само символично. „Иран искаше да уцели и да разруши набелязаните цели. Но това не сработи особено добре. Израелската и американската отбранителни системи прехванаха изключително голям брой от изстреляните дронове и ракети."

По данни на израелската армия в нощта срещу неделя, 14 април, Иран е изстрелял срещу Израел около 300 дронове и ракети. Израел и неговите съюзници са успели да прехванат 99 процента от тях.

„Демонстрация на сила"

Иран от своя страна твърди, че е осъществил успешна операция на възмездие срещу Израел. Целта е била просто да се демонстрира, а не да се прилага сила, подчертават експертите в иранските държавни медии. Иран бил показал, че ако реши наистина да приложи военната си сила, ще бъде в състояние да преодолее израелската отбранителна система, без да мобилизира съюзниците си в региона.

Това обаче очевидно не се е удало. Иран е информирал предварително за готвения удар съседните държави, както и САЩ. Операцията, която според Фабиан Хинц се е провалила, поражда голям проблем за Иран, казва оръжейният експерт. „Възможностите на Иран за сплашване зависят именно от тези системи (с които той атакува Израел - бел.ред.)."

Дроновете, които Иран е използвал за нападението, са били от типа „Шахед-136“, наричани още дронове-камикадзе, както съобщава агенция Tasnim News, близка до Иранската революционна гвардия. Те са леки, малки, не са скъпи и почти не могат да бъдат разпознати от радарните системи. Могат да носят обикновена бойна глава с тегло от около 50 кг и със своя обсег могат да достигнат и Израел.

Иран отдавна произвежда дронове

Въпреки западните санкции през последните 30 години Иран продължи да развива своята програма за производство на дронове и днес разполага с голям арсенал. Иран произвежда дронове още от 1980-те години, казва пред ДВ специалистът по дроновете Оланд Мишел.

„Дроновете нямат непременна нужда от високотехнологични компоненти - за разлика от ракетите. Необходимите за дроновете технологии не подлежат на санкции или търговски ограничения. Така например може да се използва обикновен пропелер, както при самолетните хоби модели“, обяснява още Мишел.

На базата на технологичния напредък заплахата от страна на иранските дронове нарасна значително през последните години. В момента Иран произвежда прецизни дронове в големи количества, отбелязва Мишел и допълва: „С всяко нападение, особено срещу американските въоръжени сили или в този случай срещу Израел, Иран доставя на отбранителите информация за това как по-добре биха могли да посрещнат тази заплаха. Мисля, че ако такъв удар се беше състоял преди пет години, нямаше да се постигне толкова висока квота на прехващане, както в неделя. Това е игра на котка и мишка“.

Въпреки успешната отбрана срещу иранската атака Израел би трябвало да обмисли „широк спектър от сценарии“, когато решава каква да бъде неговата реакция на нападението, заяви пред ДВ говорителят на израелската отбрана подполковник Петер Лернер.

Заплахата от въздуха

За въздушните нападения Иран залага на балистични ракети с малък и среден обсег. По данни на американската неправителствена организация Arms Control Association Иран разполага с ракети „Шахаб-2“ и „Шахаб-3“, които могат да летят на разстояние до над 2000 км и да поразяват и цели в Израел.

„Иранците имат много далекобойни ракети с много висока прецизност. Страните по света, които имат такива ракети, не са много“, обяснява Фабиан Хинц. „Същевременно те имат следния проблем - техните военни противници САЩ и Израел са на върха, що се отнася до военните технологии.".

Хинц смята, че след последната иранска атака САЩ и Израел са се сдобили с нови познания за оръжейния арсенал на Техеран. „Те могат да съберат много данни."

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини