Без разрешение отсякоха 5 дървета в центъра на Димитровград, явно се канят и на други

    В началото на тази седмица са отрязани 5 дървета на поне по 20 години в централната част на Димитровград.

    Дърветата са отрязани без разрешение на общинските власти. В общинската НАРЕДБА № 16 за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Димитровград е записано, че На територията на Община Дмитровград се забранява отсичане или изкореняване на дълготрайни дървета и храсти, независимо от собствеността им. А отсичането им може да се извършва само с разрешение на общинските власти, според разписаните правила. Видимо 2 от дърветата са се намирали зад оградата на търговския обект на ул. Ромен Ролан, а другите 3 са извън ограждението.

    Преди изсичането

    След премахването на дърветата

    Очевидци на сечта ни насочиха към собственика на търговския обект (магазин за мебели), с когото се свързахме по телефона. Собственичката потвърди пред нашата медия, че за отсичането на дърветата не е търсила разрешение от общината и са премахнали дърветата, защото им пречели и създавали проблеми. Мотивите били, след премахването им да се изгради пътека с плочки покрай търговския обект, за да бъде "по-хубаво" и защото вече били израснали на височина и давали сянка на слънчевите панели върху покрива на търговския обект. На въпрос от наша страна, дали смята да премахне и станалите 2 дървета, тя не отрече да има намерение за отсичането им, но "щом трябва ще ги оставим".

    Твърдението, че причина за премахването на дърветата е засенчването на слънчевите панели на покрива на сградата не са напълно издържани, защо от същата страна на около 10-15 метра има 4 етажна жилищна сграда, която е много по-висока от самите дървета и по-скоро тя би хвърляла сянка върху слънчевите панели, а самите дървета едва ли биха били допринесли за загуби от производството на енергия от слънцето.

    Сателитни снимки на Гугъл показват, че видимо около този търговски обект в годините е имало и други дървета, които в последствие са изчезнали.

    През август месец на 2019 година се виждат поне 3 големи дървета около търговския обект

    През август 2021 година, те не се виждат на сателитните снимки, няма ги и днес.

    Това може да предполага, че този акт на унищожаване на градска растителност не е еднократен, а в годините някой, по някакви съображения изсича дървета в централна градска част.

    В момента видимо някой се опитва да унищожи и друго сравнително младо дърво около същия търговски обект, то не е отсечено (все още), но всички негови клони са отрязани и то се опитва години да оцелее, по стъблото му има следи от опит да бъде отсечено, но злосторникът или се е отказал или е смятал, че тази щета която му е нанесъл, ще го убие бавно. Но упоритото дърво, тази година прави опити да се раззелени, въпреки вандалските действия върху него.

    По наша информация, общинските власти са се задействали веднага, след като са получили сигнала за отрязаните дървета, като вече е съставен акт на собственика на обекта и предстои съставяне на наказателно постановление. Извършителят ще бъде глобен за деянието между 100 и 500лв., а отделно ще бъде изчислена конпенсаторна санкция, като предполагаме, че общата сума на санкцията може да възлезе между 1 300 -1 500 лева. Очакваме повече информация от общинските власти, какво ще бъде наказанието за унищожаването жизнено важната за града и природата растителност.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Смятате ли че през последните години е станало по-топло в града

    Смятате ли че през последните години е станало по-горещо в Димитровград?

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ти
      Тити
      25 -5
      16:39, 18 апр 2024
      Това е безгранична наглост, как ще унищожиш здраво израснало дърво защото правело сянка. Насилието върху животните и растенията трябва да се криминализира!
      • 22
        22см
        9 -9
        18:55, 18 апр 2024
        Че трябва да бъде глобена и то здраво спор няма,но да те попитам-ти салам ядеш ли? Маруля купуваш ли си? Да не си минала на слънчева диета??? ЗА КАКВО КРИМИНАЛИЗИРАНЕ ГОВОРИШ??? Иди да протестираш пред магазините за месо и на бабешкия пазар че да те ошамарят едно хубаво
    • 2
      На
      Наблюдател
      5 0
      18:56, 19 апр 2024
      В нашата страна всеки прави, каквото си иска. Предполагам, че въпросната госпожа не е засадила и едно дърво през живота си. Дива работа - кампании за засаждане на дървета, други ги унищожават.
    • 3
      Вл
      Владо Борец
      2 0
      23:39, 21 апр 2024
      Тва не е ли на госпожата с пантофките??
    Последни новини