BBC: Украйна предупреждава за Трета световна война преди дълго отлаганото гласуване за помощ в Конгреса

Министър-председателят на Украйна заяви пред Би Би Си, че ако Украйна загуби конфликта си с Русия, ще има „Трета световна война“, докато призоваваше Конгреса на САЩ да приеме дълго отлагания законопроект за чуждестранна помощ.

Денис Шмигал изрази „внимателен оптимизъм“, че американските законодатели ще приемат горещо оспорваната мярка, която предвижда 61 млрд. долара (49 млрд. паунда) за Киев.


Камарата на представителите трябва да гласува пакета тази събота. Предложението включва финансиране за Израел, както и за Индо-Тихоокеанския регион.


В разговор с Би Би Си във Вашингтон в сряда министър-председателят Шмигал заяви за американската помощ за сигурност: „Ние се нуждаем от тези пари вчера, не утре, не днес."


„Ако не защитим... Украйна ще падне“, добави той. „Така глобалната, световната система за сигурност ще бъде разрушена... и целият свят ще трябва да намери... нова система за сигурност.


„Или ще има много конфликти, много такива видове войни и в крайна сметка това може да доведе до Трета световна война."


Това не е първият път, в който Украйна отправя подобно тревожно предупреждение за последиците от евентуалното си поражение.


Миналата година президентът Володимир Зеленски заяви, че ако Русия спечели конфликта, тя може да нахлуе след това в Полша, предизвиквайки Трета световна война.


Представители на Кремъл обаче осмиват тези твърдения като западни плашила. Миналия месец президентът Владимир Путин отхвърли предположенията, че един ден Русия може да нападне Източна Европа, като „пълна глупост“.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини