Осемнадесетият Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се открива днес в Перник

Осемнадесетият Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се открива днес в Перник. Домакин на проявата е зала „Тържествена“ на Минна дирекция. Това съобщиха организаторите ѝ от Общински комплекс „Двореца на културата“ (ОКДК).

Заради ремонта на ОКДК, тазгодишното издание на конкурса, провеждащо се в периода от 18 до 21 април, ще протече в онлайн среда.

По традиция началото му ще бъде поставено с изпълнение на носителите на наградата на Камерен оркестър (КО) „Орфей“ и наградата на Духов оркестър към ОКДК от последното му издание.

В надпреварата ще участват 140 млади таланти от България и чужбина. Свои видео изпълнения са изпратили млади дарования от Холандия, Англия, Северна Ирландия, САЩ и Китай.

В конкурса участват изпълнители на класически музикални инструменти – индивидуално и в камерни формации. Те ще се състезават в две категории – за любители и за специализирани музикални училища. Конкурсът ще протече в три раздела - струнни инструменти; пиано и акордеон; духови и ударни инструменти.

Изпълненията на участниците в музикалната проява ще бъдат оценявани от жури, съставено от изявени музиканти и музикални педагози. Негов председател е диригентът на КО „Орфей“ Райчо Христов.

Международният конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти се организира от община Перник, ОКДК и Обединената школа по изкуства към културната институция. През годините събитието се утвърждава като една от най-авторитетните музикални изяви у нас. Всички изпълнители получат грамоти за участие. За всяка възрастова група и категория се присъждат дипломи и медали. Наградата на кмета на Перник „Гран при“ ще бъде присъдена за изключително ярко дарование. Тя е статуетка и парична сума от 1000 лева. Институт „Сервантес“ и посолството на Кралство Испания у нас предоставят специални награди за изпълнение на творби от испански и ибероиспански композитори. Ще бъдат връчени и други специални отличия.

В миналогодишното издание на конкурса в Перник се изявиха 195 млади таланти от България и Северна Македония.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини