Приключиха проучванията за тракийската гробница край Текето

  Приключиха изследванията за тракийската гробница край хасковското село Текето. Това съобщи доц. д-р Георги Нехризов на пресконференция днес в Регионалния исторически музей в Хасково.

  Археологът, който е и ръководител на изследователския екип, представи детайлен разбор на свършеното досега със средствата от дарителската кампания, както и предстоящите дейности свързани с обекта. Директорът на музея Пенко Добрев припомни, че в благотворителната акция за подпомагане на проучванията бяха събрани малко над 52 000 лева.

  Проучванията показват, че гробницата датира от късната Античност, от 5-6 век. В могилата край Текето са открити 7 гроба с каменни плочи, човешки останки, малки части от инвентара на гробовете, фрагменти от стенописи, керамика, части от защитно снаряжение - ризница за защита в битка, нагръдник, части от върхове на копие, нож. Детайли издават, че хората са погребвани по християнски модел. Гробницата обаче е била разграбена още в Древността. Съвременните иманяри са проникнали от три страни и са я разбили.

  Изследователският екип смята, че не трябва да се влагат излишни средства за възстановяване на гробницата, а да се за консервира. 

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини