БСП: Според доклада за „Боташ" България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

Разликата между резервирания капацитет и този, който ще бъде доставен, е 500 млн. кубически метра по-малко

Парламентарната група на БСП представи доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания „Боташ“, който беше сключен в началото на 2023 година от служебния кабинет на Гълъб Донев.

В доклада се констатира, че клаузите в споразумението са в ущърб на българската страна и всъщност изобщо не е споразумение за достъп на „Булгаргаз“ до терминалите за втечнен газ на Турция. Споразумението предвижда, че в срок от 13 години входната точка Малкочлар/Странджа за дневен капацитет от 53 200 MWh природен газ, което на годишна база се равнява на 1 млрд. 840 млн кубически метра газ.

Договорът обаче казва, че „Булгаргаз“ има право на само 14 танкера на година с общ годишен обем от 1 млрд. и 300 млн. кубически метра. Депутатите заключват, че разликата между резервирания капацитет и този, който ще бъде доставен, е 500 млн. кубически метра по-малко, отколкото е резервирано. Което ще доведе до 1 млрд. 200 млн. лева повече, които държавата ще плати за газ, който няма как да бъде доставен в пълния си обем.

„Булгаргаз“ дължи на „Боташ“ около 9 долара за всеки мегаватчас газ, който премине през свързваща точка между България и Турция. В доклада на комисията се казва и, че Министерски съвет към онзи момент и „Булгаргаз“, като юридическо лице, подписало се върху споразумението, са представили неверни аргументи, който казват, че споразумението всъщност е за резервиране на капацитет на турските терминали, какъвто всъщност предметът на документа не е.

От комисията информират още, че „Булгаргаз“ е поискал от „Боташ“ да намали размера на капацитета за доставки на количества природен газ, както и да се намали таксата за вход. От „Боташ“ обаче са поискали по-голям технически капацитет на входната точка и удължаване на споразумението с 1 година, за да се компенсират загубите. По настоящите клаузи в договора „Булгаргаз“ ще трябва да плати за пълния срок от 13 години над 2 млрд. и 100 милиона долара.

Авторите на доклада допълват, че с всички споразумения за доставка на газ България ще получава за година почти 4 млрд куб. метра газ при потребление от под 3 млрд. куб метра. В спооразумение се посочва, че при едностранно прекратяване от страна на „Булгаргаз“, то неустойките, които се дължат на „Боташ“, са в размер на почти цялата сума по договора за всичките 13 години.

От БСП обявиха, че ще сезират Европейската прокуратура, българското държавно обвинение, ДАНС, Министерство на енергетиката, БЕХ и КЕВР. От ИТН пък ще изпратят доклада на ЕК, откъдето биха могли да заведат дело срещу България заради начина, по който е подписан договора, заяви Павела Митова от партията на Слави Трифонов. Лидерът на БСП Корнелия Нинова допълни, че ако срещу България има съдебен иск от ЕК, то настоящото правителство трябва направи регресивен иск към длъжностните лица, подписали споразумението от българска страна и парите да се търсят лично от тях, а не от държавата. БСП иска и оставка на цялото ръководство на „Булгаргаз“, не само на Деница Златева като изпълнителен директор. Ако в пленарна зала се гласува проект на решение по доклада за „Боташ“, то министърът на енергетиката Владимир Малинов ще трябва да търси начини за предоговаряне. Малинов е доскорошен директор на „Булгартранзгаз“, който също е страна по споразумението.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини