Задържаха рекордно за последните 5 години количество хероин на границата с Турция, превозвано в матраци от Иран

  Рекордното количество за последните пет години от над 402.720 кг. хероин е задържано на границата ни с Турция при граничния пункт „Капитан Андреево“, съобщи окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

  На брифингра на пункта участваха още служебният финансов министър  Людмила Петкова, колегата й от служебния кабинет-министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Георги Димов, директор на Агенция „Митници“, заместникът му Пламен Павлов и шефът на НАП Румен Спецов.

  Високорисковото наркотично вещество е разкрито на 17 април на „Капитан Андреево“ в камион, пътуващ от Иран, през Турция и България за страна от Европейския съюз. Шофьорът е декларирал пред българските митнически власти документи за редовно пренасяна стока-156 спални матраци. Въпреки това е приложен от митническите власти методът „анализ на риска“ и превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка. Обстойният оглед е направен с техническа апаратура и чрез физически преглед. Така се стига и до разкриване на незаконната пратка дрога. Тя е открита в самите матраци,  между дунапрена и слоя пружини, обясни прокурор Стоянов.

  Направеният полеви наркотест е показал, че прахообразното вещество, извадено от пакети от матраците, реагира на хероин.

  Заловената стока е за над 16,7 млн.лева.

  Шофьорът на камиона-мъж на 63 години е привлечен през вчерашния ден като обвиняем. Предстои окръжна прокуратура Хасково да поиска оставането му в ареста с постоянна мярка за задържане под стража.

  Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, а работено основно на принципа „анализ на риска“. По думите му успешният край на конкретния случай е свързан с много опит и прецизност от страна на проверяващите. Министърът обясни, че разследването по случая  е в начален етап, тепърва предстоят действия по линия на международното сътрудничество. Активирани са канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът и по трасето към което се е движил, добави той.

  Вътрешният министър каза още, че по негово предложение вървят акции по контрол с няколко служби на граничните ни пунктове, като в момента фокусът е основно върху два от тях.

  Служебният министър на финансите Людмила Петкова подчерта, че успешната акция на границата с Турция е плод на добро сътрудничество между институциите и това е само първата стъпка по изпълнението на одобрен от служебния министър председател Димитър Главчев план за решителни действия и използване на ефективни механизми и инструменти за борба с тежката и организирана престъпност.  „Съвместните действия на регионално, национално, европейски и международно ниво е ефективният механизъм за борба с престъпните мрежи и техните структури и бизнес модели“, добави още министър Петкова. Целта на акцията е пресичане на трафик на наркотици, на акцизни стоки, нелегална миграция  и на други форми на организирана престъпност, които представляват заплаха за гражданите, бизнеса, институциите и цялата държава.

  Пламена Пилитова

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Не
   Невероятно, но факт
   39 -2
   13:45, 20 апр 2024
   От пет години се задържат само наркотиците, които са предназначени за разпространение извън пределите на Република България, а наркотичните вещества, които се продават в Хасково не се задържат
   • Дж
    Джем
    38 -2
    14:30, 20 апр 2024
    Усилията на всички институции са насочени в защита на европейските деца, а нашите са оставени в ръцете на наркодилърите
  • 2
   Ка
   Как хубаво сте се подредили
   38 -1
   13:59, 20 апр 2024
   Хасковските наркодилъри през цялата нощ обикалят необезпокоявани от полицията, като скъпоценни камъни са
  • 3
   Ди
   Дилър
   12 -17
   15:29, 20 апр 2024
   Шшшшшт , да не чувам църкане , мишки ! Искате да с... Виж коментара
   • От
    Отмъстител
    9 -1
    18:37, 20 апр 2024
    Ербап си зад клавиатурата,но такива като теб вече има 4 под земята и още се водят безследно изчезнали,я се покажи да те срещна!
  • 4
   да изиска от ОД МВР Хасково опис на наркодилърите и срещу всеки от колко години не е задържан и вероятен процент на последователите
   • Бр
    Брус Уилис от Странско
    5 -1
    18:33, 20 апр 2024
    На наркодилърите не им е лесно трябва редовно да плащат данък спокойствие да заделят някой лев за предстоящите избори две в едно за боса отгоре в йерархията и накрая за тях каквото остане.
  • 5
   Шо
   Шофьор
   6 -1
   18:41, 20 апр 2024
   Този канал съществува още от СОМАТ,просто някой не си плати на прасенца,соколчета и тиквички,за това го.....пипнаха!😛
  • 6
   Вс
   Всичко се връща
   10 0
   22:35, 20 апр 2024
   И дилърите имат деца!
   • От
    Отмъстител
    0 -1
    12:30, 21 апр 2024
    Анджак,но да не бутаме децата! Проблема са те самите,за това днес е тук,утре го няма! Въпроса е след него да не се заема мястото му!
  • 7
   Ал
   Александра
   11 0
   14:45, 21 апр 2024
   Госпожите от грижа за детето се страхуват от родителите-дилъри и разговарят с тях на улицата. Те не знаят при какви условия живеят децата и какво родители всеки ден ги карат да правят, за да изработят джобните си пари.
  • 8
   До
   До Омъстител
   1 0
   14:54, 21 апр 2024
   Не знам дали днес ще го има, а утре не, но за заемане на такива "длъжности " винаги ще има кого да се сложи! Ще го бутам на тема деца винаги и до девето коляно ще му е.а майката!
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

  Още новини

  Последни новини