Работилница за писани яйца заработи в дебърското училище

    Физкултурният салон на ОУ „Георги Караславов“, кв. Дебър се превърна в огромна работилница за писани яйца. За да запознае учениците с позабравената техника, гост бе доц. Светла Ракшиева - етнолог от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

    Тя показа на децата как се ползва восъчната писалка, как се нанасят рисунките, как се боядисва в един или повече цветове и как се отстранява восъкът. Децата имаха пред себе си модели на изписани яйца, но повечето развихриха въображението си и се появиха и пеперуди, буквички, цветя…

    Доц. Ракшиева сподели, че е много приятно да видиш колко е интересно на децата – по този начин  не само те се забавляват, но и остава спомен за една вековна традиция. Така тази техника се разкрасява, обогатява, разпространява и на много места където преди това не я е имало. Децата се радват на това, което се случва, защото то е необичайно за тях. И писането на яйца не е бързо боядисване и използване на готови стикери и ваденки. За него е нужно въображение и фантазия, а това е интересно за абсолютно всеки човек. Доцентката сподели още, че децата никога не се замислят какво да нарисуват, те просто взимат писалката и започват и никога не се притесняват дали могат да рисуват и дали линиите им няма да са криви.

    Друг гост на събитието беше Георги Куманов - уредник в Историческия музей във Велинград. Той е един от инициаторите на програма за популяризиране на техниката за писане на яйца, стартирала преди 25 години. Сега в поверения му музей се намира най-голямата изложба на писани яйца в България и той се гордее, че тези яйца са показвани и в много други страни в Европа. „Съчетанието на забава и традицията е чудесен момент за децата, каза още той и допълни - най-важното е, че децата се забавляват и желаят да го правят.“

    След като приключиха децата подготвиха яйцата за изложба и се снимаха с доц. Ракшиева.

    За да могат децата да работят, гостите бяха донесли писалки и восък за учениците, а училището се беше подготвило с варени яйца, бои, свещи, и други материали. Оказа се, че набор с най-важните материали за писане на яйца вече се продават в някои големи вериги магазини.

    Георги Куманов покани децата да посетят изложбата във Велинград, а доц. Ракшиева подари по една книга на училището и двете читалища в града, разказващи за писаните яйца и за техниките за изписване. Директорката на училището Тонка Будакова благодари на гостите с тематичен букет.  

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини