Приключи проектът, по който реновираха Шишмановата къща и Кирковото училище

Изображение 1 от 5

    Днес беше поставен финалът на проекта „Ревита“, по който се случиха няколко дългоочаквани събития от обществеността на Хасково, като реновирането на емблематичните възрожденски сгради - Шишмановата къща и Кирковото училище. Довършва се и зала „Етнография“ в Регионалния музей. Проектът изпълниха Регионалния исторически музей в Хасково и Алианс за регионално развитие и сътрудничество, в пратньорство с исландската организация „Норт консултинг“. Финансирането е осигурено по линия на Европейския финансов механизъм.

    По проекта и в момента продължават няколко арт работилници, в които децата от Хасково напълно безплатно се учат да правят кукли, да тъкат на стан и да работят с глина.

    „Нашият проект приключи, но но с него се отваря новата страница за реновираните пространства“, подчерта Милена Трендафилова,от „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“.

    Днес в Кирковото училище присъстваха гости от Исландия, които са част от Комитета за културно сътрудничество, създаден с партньорите от българска страна.

    В събитието по представяне на българските културни традиции, се включиха изпълнителите от ДТА „Южняче“ към Младежки център, Народен оркестър към Община -Хасково, а с изпълнение на маримба участваха възпитаници на Музикалното училище в Пловдив.

    Силвия Предова и Татяна Форева, ръководители на две от арт работилниците, демонстрираха спецификата на театър в кутия и работата с глина пред гостите.

    Изпълнението на този проект е от изключителна важност, тъй като той отвори два от емблематичните обекти на Хасково, които поради състоянието си преди бяха напълно недостъпни за посетители и туристи. Чрез него успяхме да им дадем нов живот. Освен това получихме възможност да ги обособим като по-модерни пространства, не само с музейна стойност, но и като място, достъпно за всякакъв вид творци, посочи важността на работата д-р Веселина Узунова от Регионалния исторически музей.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини