Близо 130 километра второкласни и третокласни пътища в Смолянско са планирани за основен ремонт

В програмата за основен ремонт на Агенцията "Пътна инфраструктура" са включени за обновяване близо 130 км второкласни и третокласни пътища и редица съоръжения. За реализацията им в момента се подготвят технически проекти, тъй като наличието на готов проект е първата и задължителна стъпка, за да се предприемат строително-монтажи работи и да се подобри дългосрочното експлоатационно състояние на трасетата, съобщават от АПИ.

Програмата предвижда възстановяване на моста на път II-37 Джурово – Доспат, при 215-и км, в гр. Доспат. В момента се провеждат съгласувателни процедури по техническия проект. Предвижда се до края на годината да има завършен технически проект и издадено разрешение за строеж.

Планиран е и основен ремонт на 31 километра от второкласния път II-86 Пловдив – Рудозем от 94-и км до 125-и км. В момента се провежда процедурата по изработване на технически проект. Предстои разглеждане на проектната разработка за втора фаза – Технически проект.

Предвиден е и основен ремонт на 3 километра от път ІІІ-8612 за Националната астрономическа обсерватория "Рожен", като в момента се изготвя техническият проект. Очаква се той да бъде готов до края на годината.

Заложена е реконструкция на 22 км от трасето IІІ-867 Средногорци – Подкова, както и на 5 съоръжения в участъка. Предвиден е и основен ремонт на 8 километра от път III-8681 Смилян – Рудозем. Планира се през 2024 г. да се обяви обществена поръчка за проектиране.

Планиран е и основен ремонт на 29 км от път ІІІ-8683 Смолян – Горна Арда, за който в момента се изработва технически проект.

В програмата на Агенцията е заложена и подготовка на процедури за проектиране за укрепване на компрометирани откоси по отсечки от пътищата IІІ-8652 Бял Извор – Неделино, IІІ-8608 Рудозем – Пловдивци и III-863 Соколовци – Баните. През тази година е планирано да се обяви тръжна процедура за изработване на технически проекти.

Строителната програма на АПИ предвижда основен ремонт на близо 22 км от път III-868 Смолян – Рудозем. През април 2022 г. е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Има избран изпълнител, но решението е обжалвано пред КЗК и Върховния административен съд. Очаква се решението на съда и в зависимост от него ще се предприемат последващи действия.

Изготвен е технически проект за рехабилитация и реконструкция на 12 км от път III-861 Лъки – Джурково – м. Здравец – Здравец – м. Момина вода – м. Рожен (II-86 Чепеларе - Соколовци), от 31-и км до 43-и км. В момента се процедира отстраняването на явна фактическа грешка в кадастралната карта. Предстои разработването на проект на ПУП-ПП за теренното осигуряване и отчуждаване на имоти, които са необходими за реконструкцията и разширението на пътното платно. След това ще се извършва и екологична процедура, като задължителна част от процедурата при изготвяне на проекти.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини