МЗ стартира препоръчителна имунизация на бременните жени срещу коклюш

843 са регистрираните до момента случаи в България на коклюш. Това обяви на специален брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кодева.

Тя припомни, че промените в Наредбата за имунизациите, чрез която срещу коклюш вече могат да се имунизират бебета на 6-седмична възраст възраст, са вече факт. Възможността задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и тази срещу пневмококи, беше обнародвана в Държавен вестник в броя му от 7 -и май.

Както и досега имунизациите ще се извършват от общопрактикуващите лекари. Съответните указания, касаещи промените вече са изпратени от страна на Здравното министерство до съответните браншови организации, Регионалните здравни инспекции, НЗОК и Националния център по заразни и паразитни болести, посочи министър Кодева.

От днес са въведени и временни противоепидемични мерки, които целят създаване на организация за ваксиниране срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица. Тя е еднократна и препоръчителна и ще се извършва в имунизационните кабинети в 28-те области на страната. На сайта „Плюс Мен“ е публикувана интерактивна карта с телефони и локализации на местата за ваксиниране.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини