Русия започна настъпление в Харковска област – нов фронт във войната

Украинските сили съобщават за предприета руска атака в североизточната Харковска област, където е и вторият по големина украински град. Киев засега твърди, че отблъсва атаката успешно, но решението на Москва отваря нов фронт 26 месеца след началото на пълномащабната руска инвазия.


За „Ройтерс“ високопоставен източник в украинската армия твърди, че целта е да се създаде „буферна зона“ между Харковска и руската Белгородска област, подлагана на редовен обстрел в хода на войната.


Министерството на отбраната на Украйна потвърди, че са изпратени още подкрепленвия в района на граничния врат Вовчанск за удържане на руските сили. Говори се за опит „около 5 сутринта“ местно (и българско) време за пробив на отбранителните линии с бронирани машини, след като още от първите часове на нощта граничните райони били подложени на артилерийски обстрел.


Опит за навлизане до 10 км

„Към този момент атаките са отблъснати“, но „продължават сражения с различна интензивност“, се казва в съобщението на министерството. По-късно украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на страната му са били подготвени да отблъснат това нападение.


Събеседникът на „Ройтерс“ говори за навлизане на руските сили на 1 км от границата и намерение да навлязат до 10 км, а армията на Киев опитва да ги удържи. Според свързвания с украинските силови структури канал в „Телеграм“ DeepState „противникът се опитва да навлезе и да се закрепи в редица населени места по границата, по-специално в селата Стрилеча-Красне-Пилна-Борисивка“.

Цивилни се евакуират към момента от Вовчанск, чието довоенно население бе около 17 хил. души.


Каква е целта


Това става година и половина след изненадващата украинска контраофанзива, освободила почти цялата Харковска област през есента на 2022 г. Днес инициативата е в ръцете на Русия от месеци, докато украинските военни се борят с дефицит на снаряди и военнослужещи.


Харков от месеци се посочва като възможна нова цел на руските сили. Същевременно, отбелязват и събеседници на „Асошиейтед прес“, макар Русия вероятно да не е в състояние да завладее Харков, може да принуди Украйна да изпрати повече войски в региона и така да бъдат оголени други точки.


„Наличните ресурси, използвани от врага в момента, няма да бъдат достатъчни за настъпление в дълбочина“, отбелязва и DeepState.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини