Птичи грип е регистриран във ферма за патици в с. Константиново

Ферма за  отглеждане на патици мюлари в Симеоновградското село  Константиново е заразена с птичи грип-Инфлуенца А, съобщиха от Българската агенция по храните.

В обекта се отглеждат около 6300 пернати.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат следните населени места в област Хасково: общ. Симеоновград- с. Константиново; общ. Харманли– с. Поляново. В 10-километровата наблюдавана зона влизат: общ. Димитровград- с. Златополе и с. Райново; общ. Хасково - с. Александрово, с. Нова Надежда, с. Стойково, с. Родопи, с. Брягово; общ. Симеоновград- гр. Симеоновград; общ. Харманли- с. Преславец.

За ограничаване разпространението на болестта ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта. Предстои и заседание на Областната епизоотична комисия за  отчитане на ситуацията и набелязване на допълнителни мерки.

Властите напомнят, че месото и продуктите от заразени с грип птици не са опасни за човека.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини