Избори в България: Защо „Магнитски“ пак е в листите?

Трима от българските граждани, санкционирани за корупция по американския закон „Магнитски“, са в листите за изборите за национален парламент на 9 юни. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски води две листи, бившият хазартен бос Васил Божков е начело на три чрез коалицията „Център“ - две национални и тази за Европарламента, а Николай Малинов, предвождащ преди време „Русофили“, този път е част от „Неутрална България“, номинирала го за водач също на две листи.

Стресна ли се Борисов?

Всъщност и преди петите предсрочни избори за последните три години санкциите не попречиха нито на Пеевски, нито на Малинов да бъдат номинирани за народни представители. Дори когато към решението на САЩ се присъедини и Великобритания, която санкционира както магната от ДПС, така и Божков и свързания с кръговете на ДПС Илко Желязков. Санкционният режим със сигурност пречи на икономическата им активност в тези държави и офшорните зони под тяхна юрисдикция, но не тревожи българските политици. Или поне част от тях.

Той обаче явно тревожи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като място в листите не намери бившият министър на финансите Владислав Горанов, един от санкционирани, въпреки че в последните месеци медийните му участия и появата на висши форуми на ГЕРБ редом с Борисов зачестиха. Според самия Горанов решението да не участва в изборите е негово, въпреки че Борисов му казал, че може да понесе тази щета. „Аз му казах, че трябва да си извървя пътя. Има механизми, имам и аргументи и мога да ги убедя (американските власти, б.а.), че са били подведени“, заяви финансистът по БНТ. Можеше да го вземат в листите на ДПС - предвид доброто му спогаждане с факторите в Движението.

А и няма да е за първи път от ГЕРБ да прескачат в ДПС. Така изключеният през 2012 г. от ГЕРБ депутат Димитър Аврамов се прехвърли в ДПС и до ден днешен е депутат и водач на листата им в Монтана. Той бе обвинен през 2012 г., че е взел 100 хиляди лева подкуп, с открити в дома му белязани пари и осъден на година условно за търговия с влияние - след дело, проточило се 12 години на първа инстанция. Аврамов има съществен принос за пробива на ДПС в Северозапада, който обещава да запази и в тази кампания - тоест, Движението да е втора политическа сила.

Владислав Горанов не намери място в листите на ГЕРБ за тези избори Снимка: BGNES

Институциите видяха невидимите. И дотам.

Санкциите по „Магнитски“ направиха видими невидимите за българското правораздаване и институции. Но само дотук. След това едни от санкционираните изчезнаха от обществените радари, наказателните дела срещу други още се точат, а „намагнитените“ политици наеха лобисти и адвокати в САЩ, които оспорват наложените им санкции. Пеевски е най-активен, но съдбата на заведеното дело е неясна - позицията на американската Служба за контрол на чуждестранните активи (OFAC) е, че санкциите не подлежат на съдебен контрол. В края на януари т.г. разследващият сайт BIRD съобщи, че досието на Пеевски, което мотивира налагането на санкциите, е от 300 страници, а класифицираната информация в него е на разположение само на съдията. Проверката, която българската прокуратура образува на депутата от ДПС, беше прекратена през 2022 г.

Санкционираните по „Магнитски“ се възползват от нееднозначното отношение в ЕС към закона, който носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, арестуван през 2008 г. след разкриване на схема за данъчни измами за 230 млн. долара с участието на високопоставени руски чиновници - и намерил смъртта си в затвора. Санкционният режим в ЕС е различен от американския и макар че през 2020 г. беше приет Европейският акт „Магнитски“, който позволява на Общността „да замразява активи и да налага забрани за пътуване на лица, замесени в сериозни нарушения на правата на човека“, корупцията не фигурира в него. Санкции се налагат при геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, робство, извънсъдебни убийства, произволни арести или задържания.

Какво цели ЕС?

Неслучайно в интервю за БНР през април т.г. Уилям Браудър, двигателят за създаването на закона „Магнитски“, разкритикува европейския акт и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Ако сравните европейския законодателен акт с американския, канадския, британския или австралийския, ще видите, че той не включва корупцията. Напълно безсмислено е да има различен закон „Магнитски“ в Европа, защото това означава, че ако сте корумпиран диктатор и дойдете в Европа, си запазвате богатството тук без никакви последици. Урсула фон дер Лайен обеща по време на мандата  ѝ това да бъде променено и поправено, но не се случи, а трябва да стане в бъдеще в Европа“, заяви Браудър. Той е инвеститорът, чиято компания е станала обект на измамата в Русия, разкрита от Сергей Магнитски.

Нито Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, нито АЛДЕ, към която се числи ДПС, са коментирали наложените санкции по „Магнитски“ на политици от техните политически семейства.

В интервю за германския „Фриц Бауер Форум“ проф. Клара Портела, eксперт по санкционни режими, отбелязва, че не е ясно ЕС в какъв контекст поставя режима „Магнитски“ и какво иска да направи със списъците на санкционираните. „Дали очаква тези хора да променят престъпното поведение, заради което са санкционирани, и да спрат да извършват нарушения, или пък ще останат в списъка заради извършените вече от тях тях сериозни нарушения. Иска ли ЕС да бъдат изправени пред правосъдието и националните съдебни системи да ги обвинят?", пита тя. Проф. Портела напомня, че в европейски държави, които не желаят да влизат в конфликт с Русия, има и опозиция по темата.

И ето че в навечерието на предизборната кампания в България, по инициатива на белгийското председателство, посланици от ЕС се срещнаха с политици от ДПС, предвождани от лидера Пеевски. Същият, за когото OFAC констатира на база събрани доказателства, че „регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. А ключовите институции много се постараха за „Магнитски“.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини