Тотална мобилизация: Българи в списък с руски шпиони, предоставен на Путин. Как Пети отдел на ФСБ активира предателите у нас?

Кремъл е обявил тотална мобилизация на петите колони в различни страни, шпионската мрежа на руските служби, агентите за влияние и доброволните пропагандатори на руските цели и защитници на войната срещу Украйна. Това е част от новата стратегия за натиск срещу Запада и крачка в посока на „руския модел за световен ред“. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници и източници от партньорски служби.

Близо 50 българи влизат в специален („красный“) списък, предоставен от руските тайни служби на Владимир Путин. Става дума за т.нар. „руски проксита“, които се ползват с подкрепата – финансова и политическа – на Кремъл. Влезлият в пети мандат Путин е разпоредил да се направят такива списъци за руските агенти на влияние във всички страни, членки на НАТО и ЕС. В разширен вариант на списъка присъстват над 140 нашенци от областите политика, тайни служби, медии, анализатори и бизнесмени. В списъка фигурират известни лица, както и хора, заемащи важни постове високо в йерархията на „Дондуков“ 1 и 2, министерства, ДАНС, МВР, парламента и пр.


Имената на българските путинци са преминали през ситото на посолството и по линия на руските секретни служби са изпратени в Москва. За българите в списъка има пълно описание на бизнесите им, имотното и финансовото им състояние, кредити и задължения към банки, фирми и физически лица, какво са направили досега за пропагандирането на кремълската идеология, как защитават руските интереси и пр. От тях ще се иска да се активизират, в това число да финансират саботажни действия на територията на България. Да подкрепят финансово медии, които бълват руска пропаганда и спомагат за разделянето на българското общество. По този начин се цели да се избегне засичане на финансиране от Москва.


Отговорник за секретната задача е Пети отдел на ФСБ. Същият, който, според западни разузнавания, е създал организация за ликвидирането на украинския президент Володимир Зеленски. Заговорът бе разкрит в първите дни на м. май 2024 г. Пети отдел ще предостави окончателния списък, в който ще влязат само най-доверените хора на Кремъл в други страни, включително в България.

Знае се също, че именно Пети отдел е договорил с директора на съвета за национална безопасност на Сърбия Горан Матич изпращането на сръбски наемници да воюват на страната на руската армия в Украйна. Това става още през 2014 г., а по данни на ООН сърби се бият срещу Украйна и в този момент.

Шефът на Пето управление ген. Сергей Беседа нарежда да бъдат привлечени и български доброволци да се бият за Кремъл, но засега няма сведения опитите да са дали резултат, въпреки обещанията за щедро заплащане в долари.


Счита се обаче, че в различни периоди за изпълнение на задачи на Москва Пети отдел е успявал да вербува и използва над хиляда българи на различни позиции във важни институции и структури, свързани със сигурността на страната ни. Няма официални данни за това, но различни източници стигат до тези изводи, анализирайки дейността на Пети отдел и ГРУ на територията на страната ни.

До няколко седмици щяло да стане ясно кои руски агенти и проводници на руска пропаганда, ще бъдат допълнително финансирани и подпомагане по други начини. Някои обаче щели да бъдат подложени на строга проверка поради съмнения в тяхната лоялност. Жестоки наказания ще се стоварят върху онези, които бъдат засечени да дават невярна или подвеждаща информация или, че присвояват от средствата, които им се отпускат за привличане на нови поддръжници на Кремъл и войната срещу Украйна и „колективния Запад“.


Мотивът за попълването на масива от информация на Кремъл и руските служби е затруднението, в което изпадна разузнаването на Москва след нахлуването в Украйна през 2022 г. За две години общо 600 руски дипломати са изгонени от страни-членки на ЕС. Над 400 от тях са били служители на разузнаването, работещи под дипломатическо прикритие.

Оттогава  руските разузнавателни служби се опитват да прегрупират и модернизират дейността си. И в немалка степен успяват. ФСБ, ГРУ и СВР успяха частично да компенсират унищожената шпионска мрежа в Европа, въпреки засиленото внимание към руснаците на континента. Основното ноу-хау на Москва е засиленото използване на прокси групи, които се състоят от граждани на други държави, привлечени от политиката, бизнеса или организираната престъпност. Както казва един от източниците на Фрог нюз, някои от тези хора дори може да не знаят, че работят специално за руските специални служби - те просто изпълняват възложени задачи срещу пари. Такъв е случаят с българи от политиката, медиите и обществени анализатори.


Особено важно за руснаците било да се прихванат нашенци, които хем изпълняват задачи на Кремъл, но в същото време играят в схеми, свързани със западни служби.

Използването на такива хора има своите плюсове и минуси. От една страна, това дава възможност на Русия да отрече връзката си с агентите в случай на тяхното разкриване. Но те също могат да бъдат по-ефективни от „традиционните“ шпиони по въпроси като кражба на търговски тайни, хакване на компютърни мрежи или създаване на схеми за избягване на санкции. Рисковете са, че такива агенти може да са небрежни към правилата за секретност и тяхната ефективност като цяло е много по-ниска от тази на кадровите служители. Друга трудност е, че такива агенти трудно се контролират без надзорници на място.


В момента Русия изгражда отново мрежа от куратори - сега ГРУ активно набира служители без военно минало, за да им е по-лесно да създават легенди, което да им позволи да се установят за постоянно в европейските страни, без да се възбуждат подозрение, категорични са източниците на Фрог нюз. В същото време Русия все още продължава да използва „традиционния“ метод за водене на разузнаване – чрез агенти, работещи под дипломатическо прикритие. Много се разчита  на агенти, които са финансово зависими, забъркани са в корупция, имат слабости към хазарт, жени, алкохол и пр.

Очакват се терористични актове и саботажни действия на територията на цяла Европа, организирани и подпомагани от руските тайни служби.

Служби от Европа са засекли с голяма сигурност, че немалка част от изгонените от други държави руски шпиони, представящи се за дипломати, са пренасочени от Москва към Сърбия. В Белград вече функционирал руски шпионски пул, който „покрива“ Балканите, в това число и България.


Юри Шулипа, водещ експерт по руските тайни служби заявява през изданието Сyprus Daily News: „Нито една държава в света не провежда толкова мащабна, системна и координирана подривна дейност на територията на чужди държави срещу техните ценности, суверенитет и териториална цялост, както Русия на Путин. 80% от 100% Москва постига своите подривни цели чрез системно и координирано провеждане на агентурно-подривна дейност на териториите на чужди държави. Всичко това създава колосална опасност от присъствието на руска вражеска агентура не само в административно-политическата сфера, но и в други сфери на живота в дадена държава.“


За шпионска дейност на територията на Украйна през 2023 г. Москва е наляла над 200 милиона долара. За страни като България, Чехия, Румъния и Гърция сумите са по-малки, но не и под 10-15 милиона долара, твърдят източниците на Фрог нюз. При създаване на благоприятни условия за извършване на подривна дейност или терористичен акт се отпускат допълнително пари и други ресурси, включително експерти.

 

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини