Робърт Кенеди: той ли е алтернативата на Тръмп и Байдън?

Тръмп отделя време и ресурси да напада Робърт Кенеди-младши, който е непартиен кандидат за президент на САЩ. Може ли 70-годишният разпространител на конспиративни теории да се превърне в заплаха за него и Байдън?

Във видео от кампанията си Доналд Тръмп прекарва цели четири минути да говори не за основния си конкурент Джо Байдън, а за независим кандидат в надпреварата за президентското място - Робърт Кенеди-младши. Тръмп го нарича „продукт на демократите“ и казва, че той е „радикален ляв либерал, издигнат, за да помогне на Джо Байдън да бъде избран отново“, пише АРД.

По всичко личи, че Тръмп приема сериозно заплахата от Робърт Кенеди-младши. Поддръжниците на Байдън също се занимават с темата. В същото време вече над дузина от членовете на прословутото семейство Кенеди заявиха, че ще гласуват за Байдън, вместо за кръвния си роднина.

Продукт на недоволните гласоподаватели

„Той е перфектният за всички, които не са доволни от избора пред тях“, казва пред германската обществено-правна медия Кайл Кондик, политолог от университета във Вирджиния. Успехът на Кенеди е преди всичко израз на недоволството на избирателите от другите двама кандидати. За кого в крайна сметка той ще бъде опасен - за Тръмп или за Байдън, далеч не е ясно. Като най-популярния от непартийните кандидати обаче той заслужава вниманието и на двамата, защото може да им навреди, казва Кондик.

Робърт Кенеди-младши е племенник на бившия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди, който беше убит през 1963 г. По време на пандемията Кенеди се отличи като отявлен противник на ваксинацията и твърдеше, че локдаун режимите са измислени, за да „унищожат средната класа“. В началото на кампанията си за президентските избори той се опита да си осигури номинацията на демократическата партия, но след като стана ясно, че няма да постигне успех, реши все пак да се кандидатира като независим.

Младата алтернатива… на 70?

„Ще си вземем страната обратно“, заканва се Кенеди на срещи с поддръжници. Посланията му са по-скоро популистки и десни, отколкото леви, отбелязва АРД. Правителството лъже хората, подценява важни проблеми като хроничните заболявания, казва кандидатът за президент. Военната машина трябва да бъде изключена, а парите - инвестирани в държавата, продължава Кенеди.

Той се представя като младата алтернатива, макар че е на 70 години. Милиони хора гледаха видео, в което демонстрира физическите си възможности, правейки лицеви опори без блуза. Предварителните проучвания му дават около 10% - най-голямата подкрепа, печелена от независим кандидат в последните години. Тя не стига, за да го закара в Белия дом, но е достатъчна, за да има повлияние на резултата от изборите.

Според професора от Университета Джорджтаун във Вашингтон Ханс Ноел, колкото по-насериозно го взимат другите кандидати, толкова по-голям е шансът неговото участие да се отрази на резултата през ноември. Един начин това да стане е, ако той спечели подкрепа в традиционно колебаещите се щати като Мичиган, Аризона или Уисконсин, пише АРД. Ако хората там гласуват за него, това може да се отрази на резултатите на основните кандидати.

Проблеми с медийния образ

„Важното за него е дали ще успее да се включи в първия президентски дебат с Байдън и Тръмп в края на юни“, казва Ноел. Това може да даде тласък на предизборната му кампания. Но досега Кенеди не се е класирал, отчасти защото не отговаря на изискването да има поне 15 процента подкрепа в проучвания на общественото мнение.

Нещо повече, последните коментари за него в медиите са доста неприятни. Наскоро стана известно, че лекари са открили червей в мозъка му, потвърди самият Кенеди. Това ще бъде първото нещо, което хората ще свързват с Кенеди в бъдеще, казва политологът Ноел. Нещо подобно на: „Какъв е този? Това е човекът с червея в мозъка“.

Каква роля в крайна сметка ще изиграе кандидатурата на Кенеди засега остава мистерия.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини