Украйна и ЕС настояват да започнат преговори за членство през юни

Според запознати служители на Брюксел настояват за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз още през следващия месец.

Зад кулисите дипломати от ЕС и от Киев работят интензивно, за да убедят унгарското правителство да даде съгласието си за започване на преговори за присъединяване на Украйна.


Петима дипломати, говорещи при условие за анонимност, заявиха, че целта е официалните преговори да започнат още на 25 юни, пише „Политико“.


Започването на преговорите ще даде морален тласък на Украйна, която повече от две години се бори с пълномащабна руска инвазия и отдавна се стреми да се присъедини към западния блок.


През декември миналата година лидерите на ЕС заявиха на украинския президент Володимир Зеленски, че искат Украйна и Молдова да се присъединят към техния клуб, като по този начин броят на страните в него може да достигне 29. Но официалната правна процедура за започване на преговори за членство беше задържана от опозицията на Унгария.


Според дипломатите както Брюксел, така и Киев водят интензивна двустранна дипломация с Будапеща, за да отговорят на опасенията за унгарските малцинства в Украйна.


След разговорите през април между Андрий Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на украинския президент, и унгарския министър на външните работи Петер Сиярто „страните отбелязаха положителната динамика на диалога“, според украинско резюме. Киев е отговорил на списък от 11 точки, изложени от Будапеща, и очаква отговора на Унгария, според един от дипломатите.


Един от дипломатите на ЕС предположи, че Унгария може би иска да приключи с преговорите за присъединяване на Украйна, преди да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС през юли. „Имаше усещане, че не бива да се прави това преди изборите за Европейски парламент [на 9 юни], защото може да се превърне в предизборен въпрос“, каза дипломатът от ЕС, отразявайки настроението, което се усеща сред много служители в Брюксел.

„Сега търсим този слот през юни. Ако сте унгарците, бихте предпочели това [дискусиите около членството на Украйна] да отпадне преди председателството.“

След като лидерите на ЕС дадоха политически палец на Киев, следващата стъпка в процеса на присъединяване е да се започнат официални разговори чрез междуправителствена конференция с Украйна. Това ще представлява начало на преговорите за членство.


За да се случи това, страните от ЕС трябва да се споразумеят за т.нар. преговорна рамка. Откакто Европейската комисия им изпрати този документ през март, 27-те столици водят преговори по него. Засега преговорите на техническо ниво вървят добре, заявиха двама от дипломатите, и очакват през следващите седмици на посланиците на ЕС да бъде изпратен нов проект, за да могат те да изгладят най-наболелите въпроси.


Украйна и нейните поддръжници в ЕС призовават междуправителствената конференция между Брюксел и Киев да се проведе преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли.

 

Източник: frognews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини