„Дер Щандарт“: България е врата за Кремъл към ЕС

Правителство с участието на Борисов не е прозападен бастион, пише австрийският вестник в коментар за изборите в България

Този тандем е печално известен: бившият бодигард Бойко Борисов от клиентелистката партия ГЕРБ и санкционираният от САЩ олигарх Делян Пеевски, издигнал се междувременно до лидер на партия, известна с купуването на гласове, коментира Аделхайд Вьолфл на страниците на австрийския „Дер Щандарт“, цитирана от „Дойче веле“. След парламентарните избори става вероятно именно този тандем да управлява България, пише още авторката.

Неизпълненото обещание

По-нататък в публикацията се казва, че в случая с България ЕС се е провалил с обещанието си да създаде зона на сигурност и правосъдие. В тази връзка авторката припомня епизода с европейските посланици, с които Пеевски се срещна миналия месец „в сърдечна атмосфера“ - макар да има сведения, че този човек дърпа конците в тайните служби и правосъдието, коментира Аделхайд Вьолфл.

Борисов пък беше задържан за кратко през 2022 година - по подозрение за злоупотреба с европейски средства, за да бъде пуснат още на следващия ден. Прокуратурата не разследва нищо, а Урсула фон дер Лайен дойде сега на крака при Борисов - очевидно, за да си осигури подкрепа за преизбирането си начело на Европейската комисия. Борисов ѝ е необходим, тъй като неговата ГЕРБ е част от Европейската народна партия (ЕНП), припомня „Дер Щандарт“.

Врата за Кремъл към ЕС

По-важна от властта на партията е обаче сигурността на Европа. България е врата за Кремъл към ЕС, коментира Вьолфл и припомня, че именно Борисов беше този, който даде на Путин газопровода „Турски поток“, прокарвайки го през страната си. И колкото Борисов да твърди обратното, правителство с неговото участие не е прозападен бастион, заключава авторката в коментара си за „Дер Щандарт“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини