Световната банка повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 2,6%

САЩ, най-голямата икономика в света, покрива 80 на сто от повишената перспектива

Световната банка днес повиши оценката си за глобалната икономика, прогнозирайки, че тя ще нарасне с 2,6 процента тази година благодарение на устойчивия растеж в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Най-новата оценка на институцията е преразгледана възходящо спрямо темп от 2,4 процента, прогнозиран през януари, и съвпада с икономическия растеж от 2,6 процента в световен мащаб през 2023 г.

Банката предупреждава обаче, че глобалният растеж остава вял според предишните стандарти, както и че най-бедните страни изпитват затруднения под тежеста на големи дългове и високи лихвени проценти, а увеличените търговски бариери застрашават просперитета в световен мащаб. Жестоките войни в Украйна и Газа оказват допълнителен натиск върху регионалните икономики, се допълва в доклада.

По-силният от очакваното растеж в САЩ, най-голямата икономика в света, покрива 80 процента от повишената перспектива на Световната банка. Сега институцията очаква икономиката на САЩ да нарасне с 2,5 процента през 2024 г., със същия темп като през 2023 г. и значително повече в сравнение с януарската оценка за 1,6 процента.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини