Град Мека в Саудитска Арабия приютява милиони поклонници мюсюлмани на тазгодишния хадж

За милиони поклонници мюсюлмани от цял свят започва ежегодното поклонение в свещения град Мека в Саудитска Арабия. Очаква се в него да вземат участие 2 млн. души, съобщи ДПА.

След като направят ритуални обиколки около Кааба, каменното здание във формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците ще се отправят към намиращата се наблизо долина Мина, където ще лагеруват в един от най-големите палаткови градове в света.


На втория ден ще се отправят към планината Арафат, на около 20 км от Мека, където ще останат до залез слънце, което се смята за връхната точка на хаджа.


Тъй като се очаква температурата в Мека и околностите ѝ да достигне 43 градуса по Целзий, местните власти посъветваха поклонниците да носят чадъри, за да се предпазят по време на ритуалите.


Поклонението е един от петте стълба на исляма и е задължение за всички мюсюлмани, което те трябва да извършат поне веднъж в живота си, но само ако са физически способни да предприемат пътуването до родното място на пророка Мохамед и разполагат с финансови средства.


Мъжете носят безшевни бели дрехи, а жените - свободни дрехи, докато изпълняват едни и същи ритуали в демонстрация на религиозно единство, равенство и стремеж към духовно обновление.

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини