Много известни депутати се прощават с парламента

Слабата активност и сривът в изборните резултати удариха тежко някои големи политически сили

Доста от настоящите депутати няма да прекрачат прага на следващото 50-о Народно събрание. Причината са слабата избирателна активност на вота 2 в 1 на 9 юни и сривът в резултата на някои от големите политически сили.

Особено силно са ударени ПП-ДБ, които загубиха над 300 хиляди гласа в сравнение с предните парламентарни избори през април 2023 г. От Народното събрание изпада Ивайло Мирчев (ДБ). Той беше водач на листата в Добрич, където десницата не спечели нито един мандат, и заемаше 32-ро място в 23-ти столичен район, откъдето също не получи нищо. Бившият зам.-председател на парламента Мирослав Иванов (ПП) не успява да вземе място нито от Ямбол, където беше първи, нито от столичния 25-и район, където заемаше 15-о място.

Не сполучва също Искрен Арабаджиев (ПП), който водеше в Ловеч, където също ПП-ДБ не взима мандат. Без депутатски места десните остават и в редица други райони, заради което от Народното събрание изпадат досегашни парламентаристи като Антоанета Цонева (ДБ), която водеше разградската листа, Михал Камбарев (ПП), който беше начело в Смолян, и Илина Мутафчиева (доскоро от „Зелено движение“) в Търговище.

Бившият правосъден министър Атанас Славов (ДБ) се състезаваше в Стара Загора, където беше втори, но десните взимат само един мандат, който отива за водача Радослав Рибарски, и така Славов не влиза в парламента. Във Варна, където ПП-ДБ взимат 3 мандата, четвъртата в листата Стела Николова (ДБ) се изкачва нагоре с преференции. Така третият Антон Тонев (ПП) остава без място. Той беше 31-и в листата на столичния 23-ти район, но и там не успява. В Пловдив град ПП-ДБ взимат 3 мандата. Четвъртият в листата Манол Пейков я размества с лични гласове и печели мандат и така мястото си губи третият – бившият шеф на парламентарната комисия по правни въпроси Стою Стоев.

В Перник ПП-ДБ печелят един мандат. Там водач беше съпредседателят на десницата Кирил Петков. Той обаче ще влезе от 23-ти район, така че вторият в листата – ексшефът на МВР Бойко Рашков, ще вземе пернишкия мандат.

Много е оплетено положението в трите столични района. В 23-ти район бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) става втори с преференции. Там обаче ПП-ДБ имат 7 мандата, а Божанов беше 7-и в листата, така че останалите в първата седморка също влизат – Кирил Петков, лидерът на ДСБ Атанас Атанасов (ДБ), бившият областен управител на София Вяра Тодева, бившият правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ), досегашните депутати Васил Стефанов (ПП) и Венко Сабрутев (ПП). Настимир Ананиев (ПП) е осми в тази листа и десети в евролистата, не печели никъде и изпада, освен ако Кирил Петков се откаже от мандата тук и влезе от Перник (но в такъв случай Бойко Рашков в Перник няма да влезе).

В 24-ти район Мартин Димитров (ДБ) печели с лични гласове, а Лена Бориславова (ПП) става водач след отказа на Христо Иванов (ДБ). Димитров влиза също от Русе, така че има избор, който ще освободи едно място или в столичната, или в русенската листа – съответно за Росица Пандова-Йовкова или Рена Стефанова.

В 25-и район, където ПП-ДБ печелят 4 мандата, водачът Христо Петров (ПП) става евродепутат, а петата в листата Елисавета Белобрадова (ДБ) се изкачва нагоре с лични гласове. Това освобождава места за Кристина Петкова (ДБ), Калина Константинова (ПП) и Венеция Нецова-Ангова (ПП).

Бившият премиер Николай Денков (ПП) беше водач в Бургас и Шумен, като печели мандати и в двата района. В Бургас ПП-ДБ имат две места, а в Шумен – едно, така че в зависимост от решението на Денков в парламента ще влязат или Александра Стеркова от бургаската листа, или Захари Борачев от шуменската, който се изкачва нагоре с преференции.

БСП е другата формация, която беше ударена много тежко на изборите - падна до 151 хиляди гласа. Известният бивш министър Румен Гечев не успява да спечели мандат във Видин. Той беше втори в евролистата на БСП, но беше изместен от Цветелина Пенкова с преференции и губи мястото си. В Ловеч столетницата остава без мандат и така депутатското си място губи зам.-шефът на партията Ирена Анастасова.

Лидерът в оставка Корнелия Нинова е първа в 25-и район и в Благоевград. И в двата района БСП взима по един мандат. Нинова вероятно ще избере да влезе от Благоевград и така да освободи мандат за втория в столичната листа – политологът Калоян Методиев, който от доста време е лансиран като новия идеолог на БСП.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин става евродепутат и освобождава спечеления от него мандат в Ямбол. Така депутат в Народното събрание става вторият в ямболската листа Красимир Йорданов.

От ИТН депутатското си място ще изгуби Цветан Предов. Той беше водач на листа в Кърджали, втори във Видин, както и 13-и в евролистата на партията, но не успява да влезе никъде. Не печели мандат и сценаристът Филип Станев, който се състезаваше в Ловеч.

Партийният водач Слави Трифонов водеше листите в Плевен и в 25-и район, като и в двете печели по един мандат. Той обаче се отказа да влезе в Народното събрание, както винаги прави. Това дава шанс на двама негови съпартийци - Христинка Иванова, която се изкачва нагоре в плевенската листа чрез лични гласове, и Петя Димитрова, подгласникът на Трифонов в столичната листа.

Бившият председател на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС) губи битката с ДПС в Кърджали, където водеше герберската листа, а движението взима всичките 5 мандата от района. Тя обаче е първа в Пловдив област, където формацията на Бойко Борисов печели 3 мандата, така че ще бъде отново депутат след няколкогодишно прекъсване.

В листите на ГЕРБ-СДС има доста размествания заради преференции. Валентин Милушев, който беше 9-и в герберската листа в София област, се издига с лични гласове и така третият - Дамян Маринов, остава без шанс за мандат. Така се размества и хасковската листа, където четвъртият - Иван Минев, печели депутатско място с лични гласове.

В Благоевград цели 5-има кандидати изпреварват с преференции водача на листата - сваления шеф на парламента Росен Желязков. Той обаче си запазва първото място, благодарение на несправедливото правило, че водачът получава като собствени гласове всички неотбелязани преференции в бюлетините.

В Пазарджик третият и четвъртият в герберската листа Дафинка Семерджиева и Стефан Мирев изпреварват втория - Валери Вълков, по преференции и заедно с водача Екатерина Захариева си разпределят трите спечелени мандата в района. В пернишката листа предпоследният - Стефан Маринов, измества втория от мястото му - Драгостин Пейчев, и печели мандат. Четвъртият в Пловдив област - Младен Шишков, става трети с преференции и взима мандат вместо Йордан Кръстанов.

НЕЧЕСТНО КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ

Освен преференциите, които действат в полза на избирателите, допълнителни размествания ще причини една друга практика, която обаче е изцяло против избирателите - възможността кандидати да се състезават от два избирателни района. Политическите сили използват това, за да гарантират места в Народното събрание за свои фаворити, както и за да подмамят повече гласоподаватели да гласуват, като слагат в две листи известни лица.

Цели 25 кандидати, които са спечелили мандати в два района, сега трябва да се определят откъде ще влязат. Когато го направят, те ще освободят място за следващия в листата, от която са се отказали. Така ще дадат възможност на кандидати, които са получили по-малко доверие, да влязат в парламента.

В списъка на политиците с два района влизат Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Богдан Богданов и Мартин Димитров от ПП-ДБ; Бойко Борисов, Георги Георгиев, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС; Делян Пеевски, Джевдет Чакъров и Йордан Цонев от ДПС; Костадин Костадинов, Ивелин Първанов, Петър Петров и Цончо Ганев от „Възраждане“; Борислав Гуцанов, Георги Свиленски, Драгомир Стойнев и Корнелия Нинова от БСП; Станислав Балабанов, Силви Кирилов, Тошко Йорданов и Драгомир Петров от ИТН; Николай Марков от „Величие“.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини