Путин постави условия за преговори с Украйна

Руският президент настоя Киев да се откаже от членството си в НАТО

Владимир Путин заяви, че ще преговаря с Украйна, ако украинските сили се изтеглят от четирите региона, за които претендират, и след като Киев се откаже от членството си в НАТО, предаде АФП.
„Веднага щом Киев започне ефективното изтегляне на войските (от областите Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие) и уведоми, че се отказва от плановете си да се присъедини към НАТО, ние незабавно, още в същата минута, ще дадем заповед за прекратяване на огъня и започване на преговори“, заяви Путин пред служители на руското външно министерство.

Тези искания де факто представляват искане за капитулация на Украйна, чиято цел е да запази териториалната си цялост и суверенитет.

Путин обяви анексирането на четирите региона на Източна и Южна Украйна през септември 2022 година, в допълнение към анексирането на Крим през 2014 година.

Той уточни, че Украйна трябва да предаде всички тези територии на Русия, въпреки че Москва ги окупира само частично.

Руският държавен глава отхвърли мирната среща на върха, организирана в Швейцария, на която Москва не беше поканена. „В тази връзка бих искал да подчертая, че без участието на Русия и без честен и отговорен диалог с нас е невъзможно да се постигне мирно решение в Украйна и за сигурността на Европа като цяло“, настоя той.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини