Хора с увреждания остават без лични асистенти

Пореден проблем с ТЕЛК. Хора с увреждания остават без лични асистенти заради забавяне в преосвидетелстването им - за това предупреждават неправителствени организации.

Промени в закона от миналата година трябваше да разрешат казуса. Необходими са обаче указания за това как да се действа, за да не остават нуждаещите се без грижа.

Румяна е с детска церебрална парализа. Личен асистент е майка ѝ Радка. Следващият месец ТЕЛК решението ѝ изтича, с това - и договорът за асистентска грижа, въпреки че семейството подава документите си навреме.
„От „Социално подпомагане“ ми обясниха, че Руми не фигурира в подадената информация от РЗИ. Това значи, че може да загуби асистентството си за 2 месеца“, казва Радка Станева.
Майката пише жалби до редица институции. Едва след тях получава уверение, че проблемът й ще бъде решен.

„За мен да загубя правото на лична помощ, е да не мога да живея нормално - и от финансова, и от физическа гледна точка. Добре, че майка ми е майка и няма да ме остави без грижи“, коментира Румяна Георгиева.
Заради проблема неправителствената организация "Общност Мостове" пише писмо до институциите.

„От право на лична помощ биват лишавани хора с увреждания за месец-два, поради липса на ясни указания как да се избегне прекъсването на този вид подкрепа при забавяне на преосвидетелстване на лицето не по негова вина“, посочват от организацията.
„Явно текстът не е много императивен, ние сме приготвили текст за промяна в закона. Наистина нашето становище е, че не трябва да се прекъсват“, казва здравният министър Галя Кондева.
В агенция "Социално подпомагане" всеки месец постъпва информация за хората с ТЕЛК, при които има забавено преосвидетелстване не по тяхна вина. На тази база сроковете на оказваната подкрепа се удължават. Но прекъсвания има.

„Медицинската експертиза трябва да е готова в срок и човекът да не получава прекъсване. В крайна сметка не можем да разберем къде се скъса тази връзка. Някои от институциите не си вършат работата“, казва Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Източник: http://btvnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини