В Газа пазарите са пълни, но хората гладуват. Защо е така?

В ивицата Газа гладуват. Икономиката е в колапс, хората нямат пари, а дори и да имаха, не могат да ги изтеглят. Според някои сведения в Газа сега има само един работещ банкомат. В най-тежко положение са децата.

„Въпреки сведенията за големи доставки на храни, нуждаещите се в Газа не получават достатъчно храна“, каза шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус. От Уницеф бият тревога, че много деца в Газа са недохранени, защото се случва по цял ден да гладуват.

Децата страдат от недохранване

Особено драматично е положението в южната част на Газа. „Актуалната ситуация в Рафах е истинска катастрофа за децата“, изтъква Джонатан Крикс, от представителството на Уницеф в Палестина. „Когато няма възможност за раздаването на храни, особено на лечебни храни, които са специално предназначени за недохранените, това може да се окаже фатално за повече от 3000 деца, страдащи от остро недохранване.“

Израел от своя страна твърди, че пропуска камионите с консерви, брашно и хигиенни артикули през граничния пункт Керем Шалом, но след преминаването на границата те си оставали нераздадени. Международните организации не били предприели необходимите стъпки за разпределението на помощите, твърдят израелските власти. Международните хуманитарни организации пък на свой ред твърдят, че сигурното разпределение на помощите изобщо не е възможно – особено откакто Израел започна офанзивата си в ивицата Газа през май.

Екип на „Нойе Цюрхер Цайтунг“ е проучил ситуацията на място и обяснява, че след затварянето на граничния пункт между Египет и Рафах в началото на май, Израел е отворил два нови гранични пункта за преминаване на помощите. Те обаче не са достатъчни, посочва пред швейцарското издание Джонатан Фаулър, говорителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). Единият от преходите например изобщо не е подходящ за преминаването на камиони, защото може да пропуска само отделни хора.

„Рискът да загинеш е голям“

От 7 юни насам има възможности за внасяне на помощи и през временния американски пристан на брега на Газа, но и той почти не може да подобри положението, защото почти не се ползва от помощните организации на ООН поради съображения за сигурност.

Сигурността е големият проблем и на граничния пункт Керем Шалом в южната част на Израел, на 320 метра от ивицата Газа. „Проблемът просто са продължаващите сражения – от началото на войната са убити към 200 наши служители. Много е трудно да се взимат помощи, докато има голям риск да бъдеш убит“, казва Фаулър. Принципно маршрутите на камионите се координират с израелската армия, но въпреки това те биват обстрелвани, посочва НЦЦ.

Какви камиони действително стигат до Газа?

Т.е. проблемът е в разпределението на помощите, не непременно в броя на камионите, обобщава швейцарското издание. Същевременно то изтъква, че данните на Израел и на ООН много се разминават.

От Агенцията на ООН за палестинските бежанци казват, че в ивицата Газа вече не идват почти никакви камиони с помощи, от Израел пък твърдят, че през май през граничните пунктове ежедневно са минавали по 350 камиона. В техните сметки обаче наред с хуманитарните помощи са включени и т.нар. търговски доставки. През май израелските военни разрешиха на търговци от Израел и от Западния бряг отново да продават хранителни продукти в Газа.

Пари за покупката на храни няма

Пред помощните организации палестинците в Газа споделят, че по пазарите отново се намират повече стоки – което очевидно е последица от възобновените търговски доставки. Миналата седмица израелски източници разпространиха снимки и видеа, на които се виждат пълни пазари. Въпросът е дали тези стоки действително стигат до хората, пише НЦЦ.

„Винаги сме пледирали за това в ивицата Газа да бъдат пропускани и търговски доставки, но те не са решение на проблема“, казва Джонатан Фаулър. „Търсенето далеч надхвърля предлагането, а инфлацията в ивицата Газа е огромна. Хората просто не могат да си позволят стоките от пазара.“

Парите в Газа просто са малко, обобщава швейцарското издание. Икономиката е в колапс, работа почти няма. А дори хората да имат пари в сметките си, почти не могат да стигнат до тях – според някои сведения в момента в ивицата Газа има само един функциониращ банкомат.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини