Опашка за CD-то на Първанов в парламента. Преглед на националния печат

„Стандарт": Стачка вдига данък "здраве"

Бунтовете на докторите вдигнаха данък "здраве" с 2 процента. Заради кризата от 1 април ще внасяме не сегашните 8, а 10 процента здравни вноски. Това означава, че при минимална работна заплата от 240 лева вече ще се взимат по 24 лева за здраве. Както и досега поделянето на вноската ще остане в съотношение 40:60 съответно за работник и работодател. Предложението кабинетът ще гледа още утре на заседание на Министерския съвет, а до края на месеца то ще бъде одобрено и от парламента.
Новината за увеличението съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредна среща между него, финансовия министър Симеон Дянков, здравния Божидар Нанев и лидерите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите. Те се събраха в Министерския съвет заради мексиканската вълна от стачки, които личните лекари започнаха от вчера. Джипитата протестират, тъй като държавата не им е превела парите за последните два месеца. "Срокът за тях бе 28 февруари, но до днес (бел. ред.) вчера в сметките няма нито един лев", обясни д-р Николай Колев, зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„Стандарт": CD-то на Първанов хит в парламента

Депутати започнаха да се записват за ред, за да слушат разговора между президента Георги Първанов и финансовия министър Симеон Дянков. Това стана ясно от думите на шефката на парламента Цецка Цачева. Тя получи вчера от Президентството официално заверен препис от стенограмата и съдържанието на разговора на звуков носител. Документите веднага бяха прошнуровани в библиотеката на парламента. "Оттам насетне каква ще бъде реакцията на депутатите, не мога да ви кажа и да се ангажирам, тъй като парламентът е колективен орган", обясни Цачева. По думите й до снощи при нея са постъпили три писмени искания на народни избраници с молба да се запознаят със стенограмата. Цачева обаче не е получила отговор от Президентството дали финансовият министър Симеон Дянков е бил съгласен да бъде огласена стенограмата от разговора. Първата дама на парламента изрази задоволство от бързата реакция на "Дондуков" 2 при поискването на записите.
Очаква се на днешното заседание на парламентарната група на ГЕРБ да се обсъди въпросът със стенограмата.

„24 Часа": Назначава ли октоподът съдии, пита Цветанов

"Смятам, че сегашният Висш съдебен съвет е компрометиран и съдиите са съгласни донякъде. Остава въпросителната дали Красьо Черния не е част от кадровиците на ВСС и дали Октоподите не са част от кадровиците на ВСС. Дали не са участвали при избора или назначаването на някои от членовете на ВСС?
Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира вчера петъчната си среща със Съюза на съдиите.
Вицепремиерът обясни, че срещата била по взаимно съгласие, а посредник и домакин бил главният прокурор Борис Велчев.
"Срещата със Съюза на съдиите бе много конструктивна. Съобразявам се с техните виждания, че нарушавам авторитета на съда. Но и те, както и аз, се нуждаем от реална реформа и вземането на решения във ВСС", обясни Цветанов. Според него като гражданин и избран мажоритарно депутат всеки ден получавал жалби от хора, недоволни от работата на съда. И той бил длъжен да предава въпросите на иституциите.


„Новинар": Над 1,2 млрд. лв. дългове натрупала накрая тройната коалиция

Над 1,2 млрд. лв. извънбюджетни задължения са натрупани в края на мандата на предишното правителство, съобщиха от финансовото министерство. Основният извод, който прави ведомството, е, че "всички предизборни харчове на предишното управление, които са нямали осигурено финансиране, съзнателно подведоха бизнеса, като създадоха грешните очаквания, че криза няма и че кризата няма да достигне до нас. По този начин тези от фирмите, които имаха шанс да вземат мерки и да се преструктурират, за да минимизират рисковете от кризата, загубиха ценно време, подведени предизборно".
От министерството на Симеон Дянков уточняват, че в последните 7 месеца от мандата на правителството на Сергей Станишев с 37 отделни постановления на Министерския съвет са одобрени и разпределени допълнителни средства за разходи в общ размер на около 1,2 млрд. лв. От тях 400 млн. лв. са от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

„Дума": Президентът готов за вето и "референдум" за ГМО

Президентът има готовност да наложи вето върху поправките в Закона за генномодифицираните организми или да инициира референдум за запазване на забраните за освобождаване на ГМО в околната среда, заяви вчера прессекретариатът на Георги Първанов след срещата му с председателката на ЕНП Мария Капон. Президентът следи внимателно дискусията и не е видял сериозни аргументи за приемане на промените. Те трябва да се ограничат главно до прецизиране на правилата за работа с ГМО в контролирани условия, с което да се изпълни задължението за точно въвеждане на еврозаконодателството, смята Първанов. За другото у нас няма нито необходимост, нито консенсус, убеден е държавният глава.
Трябва да се опазят от ГМО защитените зони, да има забрана при традиционни и важни за страната култури, да не се ограничава достъпът до информация. Мнозинството в НС ще носи пълната отговорност за последиците от евентуални промени и за това кого обслужва законът - интересите на хората или на производителите на ГМО, смята президентът.

„Труд": Затрупа ни сняг от Африка

Сняг от Африка засипа България от Гоце Делчев чак до София. Жителите на Смолян, Асеновград и Разлог не вярваха на очите си, защото пухкавата покривка под краката им беше с бледожълт, на места жълто-оранжев цвят.
Такива превалявания често се наблюдават в Гърция и Европейска Турция, но за разлика от България там вали дъжд, а не сняг, обясниха синоптиците от НИМХ. И добавиха, че циклонален вихър, формиран над Африка, е "вдигнал" прашни частици от северните брегове на континента. Те впоследствие са пренесени над Средиземно море и са достигнали страната ни. Само преди дни падналият дъжд в същите райони у нас пак беше оцветен в жълто.

„Новинар": Петима младежи загинаха в зверска катастрофа

Петима младежи на около 20 години са загинали в жестока катастрофа на пътя между гара Яна и град Бухово, съобщиха от МВР. Трагичният сблъсък е станал между лек автомобил „Мазда" и джип. Младежите, които са загинали на място, са пътували в автомобила. В маздата са се возили общо шестима човека. Починали са две момичета и три момчета, а 19-годишният шофьор е настанен в болница. Младежът е с травматичен шок, черепно-мозъчна травма, контузия на гръдния кош и корема. Той е в много тежко състояние и се намира в ИСУЛ.
32-годишният мъж, който е шофирал джипа, е приет „Пирогов". Подробностите около причините за катастрофата се изясняват. Най-вероятно шофьорът на маздата е изгубил управлението, колата се е завъртяла и се е ударила в джипа. Близо 170 са леките катастрофи станаха на територията на столицата само до 16,00 часа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини