Край на сагата с Джулиан Асандж: Признава се за виновен и се прибира в Австралия

Съоснователят на Уикилийкс Джулиан Асандж ще се приезнае за виновен за шпионаж в САЩ. Това ще му позволи да се завърне в Австралия, като сложи край на затвора му във Великобритания.

Според сделката 52-годишният Асандж се е съгласил да се признае за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на секретни документи на националната отбрана на САЩ. Асанж трябва да бъде осъден на 62 месеца затвор, които той вече е излежал британски затвор. Съдебното заседание ще е на остров Сайпан в 23:00 ч. по Гринуич във вторник (02:00 ч. в сряда българско време), уточнява БТА.

Ройтерс коментира, че така ще бъде сложен край на правната одисея, през която премина Асандж.

През 2010 г. „Уикилийкс“ публикува стотици хиляди класифицирани военни документи на САЩ за войните на Вашингтон в Афганистан и Иран, което се превърна в най-голямото изтичане на подобна информация в историята на американските въоръжени сили. „Уикилийкс“ публикува и голямо количество дипломатически документи.

„Премиерът на Австралия Антъни Албанезе беше ясен - случаят на г-н Асандж продължи твърде дълго време и нищо няма да бъде спечелено с оставането му в затвора“, каза говорител на австралийското правителство.

Асандж беше арестуван във Великобритания през 2010 г., по силата на европейска заповед за арест, след като шведските власти заявиха, че искат да го разпитат във връзка с обвинения в сексуални престъпления, които впоследствие бяха оттеглени. Той се укри в еквадорското посолство във Великобритания, за да не бъде екстрадиран в Швеция. В посолството той остана седем години.

През 2019 г. бе изведен от посолството и вкаран в затвора. Оттогава той е в лондонския затвор „Белмарш“, откъдето в продължение на почти пет години се бори срещу екстрадирането си в САЩ.

„Уикилийкс“ съобщи, че Асандж е излязъл от британския затвор и е напуснал със самолет територията на Обединеното кралство.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини