Новото откритие на Антарктида, което касае цялото човечество

Ново изследване разкрива "притеснителен" начин, по който големите ледени покривки могат да се стопят чрез топла морска вода, която се плиска върху долната страна на наземния лед. Изследователите вярват, че откритието може дори да бъде нова "климатична повратна точка" - критичен праг, който, когато бъде прекрачен, води до непредвидени промени и напълно преобръща елемент в системата на Земята.

Ефектът е идентифициран наскоро от учени от British Antarctic Survey (BAS), надграждайки предишни изследвания, които показват, че топлата океанска вода може да се промъкне на големи разстояния под ледените покривки.

Новото проучване изследва как морската вода може да проникне в пространството между сушата и горния леден лист, който лежи върху нея, причинявайки локализирано топене на леда. Този процес смазва леденото легло и влияе върху скоростта, с която ледът може да се плъзне към морето, което води до допълнителни проблеми.

"Ледените покривки са много чувствителни към топене в техните заземени зони. Откриваме, че топенето на зоната на заземяване показва поведение, подобно на точка на прелом, където много малка промяна в температурата на океана може да причини много голямо увеличение на топенето на зоната на заземяване, което би довело до много голяма промяна в потока на леда над нея ", казва в изявление Алекс Брадли, водещ автор на изследването и изследовател на динамиката на леда.

Някога се смяташе, че ледът на Антарктида е относително стабилен, поне в сравнение с полярния му аналог в Северното полукълбо, Арктика. Между 1978 г. и 2015 г., докато арктическият лед се топеше, размерът на антарктическия морски лед се увеличаваше бавно и стабилно.

Обхватът на леда на Антарктида обаче претърпя значителен спад през последните години. През 2017 г. морският лед в Антарктида се срина до рекордно ниско ниво, последвано от няколко години на относително ниска площ на морския лед. Още лоши новини дойдоха през 2022 г. и през 2023 г., когато достигна ново рекордно ниско ниво, припомня Nature Geoscience. 

Изследователите на това последно проучване казват, че това ново оценено средство за топене може да предложи по-точна (и може би по-осъдителна) картина за това как Антарктида и Гренландия ще се променят в лицето на изменението на климата. "Идентифицирахме възможността за нова повратна точка в топенето на ледената покривка на Антарктида. Това означава, че нашите прогнози за повишаване на морското равнище може да са значително подценени", обяснява още Брадли.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини