Вещи на принцеса Даяна бяха продадени за над 4 млн. долара на търг

Аукционна къща включи над 200 предмета, които са били притежание на Лейди Ди

На търг в Калифорния беше продадена колекция от предмети, принадлежали на членове на кралското семейство, включително рокли и бележки на покойната принцеса Даяна, а събраната сума надхвърли 4 милиона паунда.

Продажбата включваше над 200 предмета и бе обявена за най-голямата колекция от лични вещи на Лейди Ди, откакто тя организира благотворителен търг два месеца преди трагичната си смърт през 1997 г., пише ВВС.

Сред забележителните предмети бе вечерна рокля от пурпурна коприна и дантела, дело на британския дизайнер Виктор Еделщайн, с която Даяна се появи в Англия и Германия през 1987 година. На търга дрехата достигна цена от 910 000 долара - четири и половина пъти повече от първоначалната оценка.

Еделщайн е също дизайнерът на известната тъмносиня рокля, с която Даяна танцува с Джон Траволта в Белия дом през 1985 година.

На аукциона, озаглавен "Елегантността и кралската колекция на принцеса Даяна", който се проведе в The Peninsula Beverly Hills в Лос Анджелис, се чуха имената и на други дизайнери, обичани от принцесата, като Каролайн Чарлз и Катрин Уокър. Една от роклите, продадена на търга, бе синята без презрамки на Мъри Арбейд, която Даяна носи през 1986 г. на премиерата на "Фантомът на операта" и на представлението на "Пепеляшка" в Кралската опера през 1987 г. Тя се продаде за 780 000 долара.

Друг забележителен артикул бе розова копринена риза на цветя на дизайнерката Катрин Уокър. Даяна я носеше на спортен ден, организиран от училището на принц Уилям през 1988 г., както и на завършването на учебната година на принц Хари в Нотинг Хил през 1992 година. Ризата беше продадена за 444 500 долара, като част от приходите ще бъдат дарени на благотворителната фондация Muscular Dystrophy UK.

Търгът включваше и повече от 20 ръкописни писма, бележки и празнични картички от принцесата. Много от тях бяха адресирани до Мод Пендри, бивша икономка в дома на семейство Спенсър в имението Алторп, където Даяна е израснала. Едно от писмата, написано през 1984 г. по време на бременността й с Хари, бе продадено за 44 450 долара - почти 15 пъти повече от първоначалната оценка. Друго писмо от 1985 г., което включваше снимки на Уилям и Хари, бе продадено за 28 575 долара.

"Феноменалните резултати от днешния исторически търг, проведен само няколко дни преди рождения ден на принцеса Даяна, демонстрират защо тя е и винаги ще остане една от най-обичаните и вдъхновяващи културни фигури в света. Тези изящни облекла, обувки и аксесоари не само направиха модни изявления, но също така показаха нейната топлина и човечност, което направи Даяна най-великата кралска стилна икона на всички времена", казва Мартин Нолан, съосновател и изпълнителен директор на Julien's Auctions.

През декември рокля, която е дело на Жак Азагури и е носена от Даяна в Италия през 1985 г., бе продадена за над 1 милион долара.

Източник: http://life.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини